Датската банка Saxo прогнозира колапса на някои големи компании поради "прегряването" на икономиката и запустяването на мегаполисите след въвеждането от държавните власти на безусловен основен доход на фона на пандемията от коронавирус. Експерти изразиха това становище в годишната прогноза "Шокиращи прогнози" във вторник, 8 декември.

"Пандемията рязко увеличи натрупването на дългова тежест, това придоби опасни мащаби още по време на финансовата криза от 2008 г. Политиката на почти неограничено осигуряване на ликвидност и облекчаване на условията за финансиране принуди инвеститорите да преминат към рискови активи. Склонността към тези рискове се подкрепя и от очакването за коронавирусна ваксина, която може да даде тласък на икономическия растеж", посочва банката в прогнозите си.

Експертите отбелязват, че по време на епидемията световната икономика е била изключително „свръхстимулирана“ и след появата на ефективна ваксина в няколко държави тя ще „прегрее“. Това може да доведе до увеличаване на броя на неизпълненията на корпоративни ценни книжа до многогодишен връх.

Прогнозите казват, че премахването на ненужните работни места и преходът на по-голямата част от служителите към „работа от дистанция“ по време на пандемията приближават натовареността на големите градове до нула. В същото време развитието на технологиите ще доведе до масова безработица по света, твърдят експерти.

Освен това Saxo Bank прогнозира световното търсене на дигиталния юан през следващата година, което ще предизвика промени в капиталовите потоци благодарение на изкуствения интелект.

Датската банка Saxo публикува всяка година „Шокиращи прогнози“. Това са неофициални прогнози, които описват хипотетично възможни бъдещи събития в световната икономика. Миналата година банката прогнозира увеличение на цената на петрола Brent до 90 долара за барел и излизането на Унгария от Европейския съюз.