Поне с 15 процента ще се повишат цените на новопроизведените гуми в България през есента, когато дойде време за смяна на летните със зимни. Това прогнозират търговци у нас.

Тази година цените на гумите вече са се повишили в Европа и маржовете са леко намаление в цялата система производител-търговец, като по този начин засега се избягва шоковото увеличение на цените, но то е неизбежно.

В момента на българския пазар най-ниската цена на гума на европейски производител в най-търсените размери R 15 и R 16 (за малки и среден клас коли) е около 110 лева в промоция и то за летни гуми. През есента се очаква комплектът от 4 гуми със същия размер за замни гуми да бъде минимум 500 лева вместо 440 лева, както е сега.

В един от най-масовите и търсени сегменти автомобили на пазара - този на кросоувърите, най-ниските цени на гуми R17 в момента са около 170-180 лева на бройка, а през есента ще вървят около 200 лева.

Цените на автомобилните гуми ще се вдигнат значително заради смъртоносна болест, която атакува каучуковите култури, пише 24 часа. От началото на година цените на естествения каучук са стигнали до своя 4-годишен връх, като това оказва влияние и на цената на автомобилните гуми. Основните страни производители на естествен каучук са Индонезия, Камерун и Гватемала, като добивът зависи и от това дали е дъждовна годината.

Разходите за производство на естествен каучук през първата половина на 2021 г. са средно с 57% по-високи от миналата година. Повишаването на цените на петрола се отразява и на цената на синтетичния каучук, която през първите шест месеца е със 66 процента над средната за 2020 г.

Пазарните тенденции показват, че със сигурност може ще има значително увеличение на цените на гумите за леките автомобили и търговски превозни средства, защото има и значително увеличение на цените в цялата верига за производство и доставки.

Цената на електроенергията също се е увеличила с 154 процента, което е особено важно за страните, в които се произвеждат гуми. Също така таксите за превоз на товари в контейнери са се повишили с над 200 процента.