Управителят на БНБ Димитър Радев опроверга тезата, че България ще обеднее, когато стане член на Еврозоната.

Процесът на подготовка и членство в Еврозоната ще подсили процеса на увеличаване на доходите у нас, а няма да ги намали. Неслучайно синдикатите са едни от привърженицине на този процес. Технически сме готови да извършим огромната по обем работа. Политически остава да видим какво ще се случи, коментира Радев.

Той уточни, че цените у нас ще бъдат обявявани както в евро, така и в левове, и този процес ще започне половин година преди приемането ни в Еврозоната и ще продължи година след приемането ни.

"Окончателният курс на еврото спрямо лева ще бъде определен отново шест месеца преди приемането ни, но смятам, че този въпрос е решен – курсът ще бъде 1.95583, какъвто е към момента".

За ББР Радев отбеляза, че тя винаги е била обект на надзор.

Целта на този надзор е да осигури необходимото равнище на капиталова адекватност и ликвидност. По никакъв начин ББР не е рискова. От гледна точка на надзора отговаря на всички условия, така че тя не представлява проблем към момента. Вече за конкретното управление на кредитния портфейл на банката отговорност носят ръководството и акционерите ѝ, посочи управителят на централната банка.

Банковата система е в много добра кондиция независимо, че годината беше турбулентна и сложна. Левът продължава да бъде една от стабилните политики, коментира управителят на БНБ Димитър Радев в ефира на БНТ.

,,Когато има несигурност, хората спестяват – депозитите се увеличават. Това означава, че хората са притеснени и спестяват. Няма много инвестиционни възможности, увеличиха се покупките на жилища. Но явно хората имат доверие в банковата система, щом държат парите си в банка'', сподели още той.

По думите му със сигурност ще има ръст на БВП, но по-важният въпрос според него е с колко, изтъквайки, че "България се нуждае от изпреварващ икономически растеж".