Строители на жилища искат значително оскъпяване на имотите в строеж заради инфлацията, а собственици на имоти се оплакват, че са ощетени.

От Комисията за защита на потребителите обявиха, че договорите с компаниите могат да бъдат проверени за нелоялни търговски практики.

Преди близо три години Цветан Филев подписва договор за покупка на 3-стаен апартамент. Сега строителят му иска 40% оскъпяване на имота и 50% на паркомястото.

„Поставят те пред свършен факт - или се съгласяваш с нашите условия, които ние сме калкулирали, но не казваме как, защото това е търговска тайна, вие нямате право да ни питате, или се отказвате“, казва той.

Ученичка предлагала платени услуги в щурмувания стриптийз бар в Пловдив

В подобна ситуация е и Патрик, който докато новият му дом се строи, живее под наем с две деца. Платил е 75% от имота, а сега е получил покана за предоговаряне и увеличаване на цената.

„В случая апартаментите вече са 80% нагоре то тази цена и да ни върнат тези пари ние няма какво да направим с тях, ще сме на огромна загуба в случая“, обясни Патрик Абас.

Дори строителят да върне дадените пари с 20% неустойка върху внесените суми, собствениците пресмятат, че все пак ще бъдат ощетени.

От строителната компания обявиха:

„Въпросът, обект на репортажа, е от частно-правен характер и публичните диспути по него не са в интерес на страните. Затова ще се въздържим от коментари“.

11 души са ранени в мелето на АМ Тракия

От Комисията за защита на потребителите обясниха, че ако бъдат потърсени, могат да прегледат договорите на клиентите с компанията.

„За наличието на неравноправни клаузи по тях и отстраняването им, както и за нелоялна търговска практика на съответния търговец, за което ако бъде установено, ще претърпи санкции между 2 и 50 хиляди лева“, обясни Ангел Джалев от КЗП.

„Да се обединят и да направят така, че да имат колективни искове, с които да си търсят правата пред съда“, посочи Пейко Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.

Купувачите настояват строителната компания да калкулира адекватно на инфлацията оскъпяване на строящия се дом, пише bTV. В договорите на някои строители липсва инфлационна клауза, което прави казусът още по-заплетен.