Туроператори скочиха срещу идеята на здравния министър проф. Костадин Ангелов да въведе задължителна карантина за пристигащите българи от остров Занзибар.

"Чартърите и хотелите вече са предплатени и няма кой да върне парите на клиентите", коментира пред БНР Красимир Златанов, управителят на роден туроператор, който организира чартър до Танзания в началото на април.

До Занзибар и назад. Сега ли е точно времето за екзотичните пътешестия?

По думите му въвеждането на задължителна карантина ще откаже много хора от пътуванията им.

"Имахме уверение на последната среща с проф. Ангелов, че ще има предвидимост за бранша. В останалите европейски страни въвеждат мерки за 15 дни напред, а не в последния момент", заяви Павлина Русева, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение бъдеще за туризма".

До момента от туроператора - организатор на най-много ваканции в Занзибар са осъществили шест полета, от които няма нито един завърнал се и тестван у нас с положителен резултат за коронавирус, обяви маркетинг директорът на компанията Георги Пасев.

Ако сте тръгнали към Занзибар - има няколко неща, които трябва да знаете

При пристигането на Летище София туристите се съпровождат в лаборатория. Туроператорът получава обобщена справка за резултатите на всеки полет.

"Ясно е, че трябва да се взимат мерки с оглед нарастването на случаите в България. Но те трябва да бъдат основани на факти. При отрицателни тестове от Занзибар няма никакво основание за въвеждане на задължителна карантина", категоричен е той.

Правно основание за връщането на парите към туроператора и съответно към клиентите обаче няма. Въпреки това, туристите са в правото да си искат парите заради въвеждането на карантината.

"Държавата трябва да гарантира и да върне парите на клиентите", обобщи Пасев.