В сегашната пандемична ситуация не трябва да се предприемат екскурзии или екзотични пътувания, настоя проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

"Мисля че е много странен период да ходиш на екскурзия в Африка. Знаем, че в ЮАР изолираха един вариант, който е много проблемен. Част от тези страни разчитат на Исус да ги пази и мисля, че не е добра идея в този период да ходиш на места, където не се знае каква е ситуацията с пандемията", коментира той пред БНТ.

По думите му 60% от договорите за ваксините ще бъдат предназначени за 14% от световната популация.

Ако сте тръгнали към Занзибар - има няколко неща, които трябва да знаете

Едни на почивка, друг по работа, трети за постоянно. Занзибар е... български!

"СЗО направи един механизъм за подпомагане на тези страни, но знаете, че там живее огромна популация от хора", обясни експертът.

Какви са най-честите странични реакции след ваксина?

Това, че сме си измерили антителата не дава мегаточен отговор на въпроса доколко сме развили имунитет, настоя проф. Момеков.

По въпроса за страничните реакции след ваксиниранети, той обясни, че ваксините съдържат макромолекули, а някои буквално съдържат вируси, така че е нормално да има реакции.

"Ако се направят брутални мерки от сорта на въвеждане на полицейски часове - на нас българите това ни действа много зле, трябва сами да се ограничаваме", смята фармакологът.

За недоверието в ефективността на ваксините, той даде пример как хората си купуват хранителни добавки за коса, кожа и растеж от нокти от интернет, а същевременно не искат са се доверят на най-големите фармацевтични компании в света.

"Трябваше да се обяснява на хората защо да се ваксинират и колкото и гадно да звучи, противните мнения трябваше да бъдат подтискани", категоричен бе проф. Момеков.

Според него идеите за поставяне само на една доза при преболедували COVID, са по-скоро мерки при недостиг на ваксини.