Консумирането на качествена храна е в основата на здравословния начин на живот, защото именно по този начин организмът си набавя необходимите нутриенти, витамини и минерали, които да му осигурят добра функционалност, както в цялостен аспект, така и върху всеки един орган и система. 

За да подсигурите на храната си трайност и запазване на важните вещества, е необходимо да изолирате продуктите от средата, която е подходяща за развиването на вредни микроорганизми. Най-добрият начин е чрез обезвъздушаването и запечатването им. 

Специалистите от Sell Zone споделят по какви причини запечатването на храната в торбички е отличен метод за дълготрайното ѝ консумиране, защо това се явява изгоден начин за намаляване на сметките за стоки. Какви са предимствата на вакуум машините и защо всяка една домакиня трябва да разполага с такъв уред?

Защо е препоръчително да използвате вакуум машина за храната си?

Тези машини са все по-търсени уреди сред жените и домакинствата в световен мащаб, което се дължи на тяхната компактност, голямо полезно действие и изгодно финансово изражение. 

Основната причина, поради която вакуумната машина се явява отлично решение за дома ви, е че храните, подлежащи на обезвъздушаване и съхраняване, запазват своите свойства и годност. Много често причината за недоброто състояние на хранителните продукти и тяхното влияние върху организма, се свеждат до неправилното съхранение и условията, в които се извършва то. Това предизвиква развиване на микроорганизми, ускоряване процесите на разваляне и ферментация, загуба на полезни вещества и промяна на вкусовите качества. 

Благодарение на торбичките и тяхното силиконово уплътнение, се създава изкуствена преграда, която пречи на вредните бактерии да проникнат. Чрез използването на вакуумна машина, хигиената на продуктите ви се запазва на високо ниво, което е в основата на качеството и дълготрайността. 

Използването на вакуум машина ще ви позволи да запазите плодовете и зеленчуците, известни със своята минимална трайност, максимално годни. Отнемайки въздуха, процесите по ферментиране не могат да бъдат задействани. По този начин всички полезни витамини и минерали се запазват. 

Торбичките, които са обезвъздушени и обработени от вакуум машината, могат да се съхраняват както в хладилник, така и фризер, което е отличително предимство. Създава се възможност за допълнително удължаване на трайността на храната, както и запазване на нейните вкусови характеристики максимално дълго. 

Използвайки вакуум уред, ще спестите значителни финансови средства, защото ще запазвате продуктите си максимално дълго годни, няма да изхвърляте отпадъчни такива и ще можете да оползотворявате всяка храна, която закупите и приготвите. 

Предимства, които притежава устройството

Освен основните, които са горепосочените, тези уреди притежават множество други характеристики, които се окачествяват като предимства:

  • с тях се работи лесно и удобно;
  • заемат минимално пространство, лесни са за съхранение и преносимост;
  • вакуум устройството позволява съхраняването на различни хранителни продукти;
  • работят с различни по размери торбички;
  • в устройството има налична лента за запечатване, която ще осигури 100 % затваряне на плика и лишаване от въздух;
  • устойчивост, издръжливост и здравина на конструкцията;
  • работният процес протича безшумно.

Какво приложение има вакуум устройството?

Едно от забележителните качества на вакуум машината е нейната функционалност и широк спектър на действие. Можете да я използвате за запечатване на хранителните свойства на следните продукти:

  • месо – ако то е в суров вид, може да се държи в хладилника под вакуумирана форма до 10 дни. Ако държите във фризер можете да съхранявате до 2 години;
  • риба – тази полезна храна е известна със своята нетрайност. В суров вид можете да съхранявате рибата, преминала през обезвъздушаване с вакуум машина, до 5 дни, а при дълбоко замразяване – до 1 година;
  • зеленчуци и плодове – чрез вакуум пособието запазват своите полезни свойства и вкусови характеристики. Правилната подготовка, за да се постигне максимална успеваемост, е предварителното почистване, измиване и бланширане във вряла вода, която спира ензимните процеси, водещи до остаряване. Действието се извършва до 5 минути, след което продуктите се охлаждат и се оставят да изсъхнат преди да бъдат подложени на обезвъздушаване;
  • приготвена храна – ако искате да запазите приготвените си ястия максимално дълго, можете да ги вакуумирате. Най-правилният начин за извършването е чрез предварително замразяване за няколко часа;
  • други вещи – освен хранителни вещества можете да използвате устройството за запазване на кафе, какао, други прахообразни продукти или такива на гранули. Имате възможност чрез обезвъздушаване да съхранявате дрехи и различни принадлежности, в зависимост от големината на торбичките. 

Съвети от специалисти при използването на устройството

За да бъдете максимално доволни от вашата вакуум машина, както и резултатите от нейното действие, е важно да спазвате препоръките за ползване, да поддържате много добра хигиена по време на обезвъздушаване, както и предварителна подготовка. Някои от храните изискват специални предварителни мерки, които да помогнат за трайното запазване на свойствата им. 

За да се уверите, че ще запазите храната в максимално чиста среда, е важно да почистите добре всички повърхности, пособия и посуда, които ще използвате в процеса, както и да се уверите в хигиената на своите ръце. 

Друг съвет, който специалистите от SellZone дават, е да не използвате повторно пликовете, както и да не съхранявате течности в тях.

За запазване на полезното действие на уреда и увеличаване на неговия експлоатационен живот е правилно да бъде съхраняван спрямо инструкциите на производителя, както и да бъде извършвана правилна хигиенна поддръжка. Дръжте устройството на сухо място, за да избегнете възможност от късо съединение и механични повреди. Добрата хигиена на вакуумната машина предпазва навлизането на бактерии и замърсяване в хранителните продукти.