Заради високите цени на тока, природния газ, течните горива и фуражите има риск от дефицит на български яйца по Великден и вносните да са повече.

Димитър Белоречков, председател на птицевъдите, смята, че все пак няма да останем без яйца за Великден, защото отнякъде ще се внесат.

"Лошото е, че много български фирми ще затворят заради скъпите фуражи и високите цени на енергията и горивата. Нещата са много сложни и не се поддават на точни прогнози. В момента няма внос на яйца, заради слабото търсене и ниските цени у нас. Освен това след Коледа и посрещането на Нова година има сезонен спад в консумацията на яйца, който сега съвпадна и с шоковете със стойността на горивата, енергията и фуражите. Който не може да издържи, ще спре да работи. Няма да е учудващо за Великден вносните яйца да са повече. Цените им заради дефицита тогава в никакъв случай няма да са ниски", прогнозира браншовикът.

"18 месеца работим с фуражи, които са 2 пъти по-скъпи, но вече токът ни довърши. Стотина са големите фирми в сектора, а двайсетина от тях вече са спрели работа", споделя за "Монитор" Олег Прокопиев, член на УС на Съюза на птицевъдите в България.

"Много от по-малките също са затворили и чакат по-добри времена, като голяма част от тях обаче със сигурност ще излязат въобще от бизнеса. Възобновяването му след това ще е много трудно", смята той.

Птицевъдът твърди, че над 90% от яйцата на нашия пазар са родно производство и дори имаме износ в Полша, която преди години внасяше у нас. По думите му обаче експортът не може да ни спаси, защото чуждите купувачи изнудват нашите производители за по-ниски цени.

"Цените в Европа са по-високи от нашите тук, обаче там получават обвързана подкрепа", пояснява той.

"Яйцата са капризна стока и трябва да се пласират бързо. Произвеждат се ден за ден, не могат да се държат в склада. След 10-15 дни отиват за преработка и ги продаваме на една трета от цената. Повече от година търпим това положение. Подали сме молба в земеделското министерство за пазарна подкрепа", допълва още той.

Прокопиев прогнозира, че през пролетта може производството на яйца у нас още повече да намалее и дефицитът да доведе до силното им поскъпване.