Светът е голям и приключения и разкошни късчета култура, история, природа дебнат отвсякъде. Ако сте от тези, които обичат да посещават парковете и градините, където и да сте по земното кълбо, имаме идеи за вас, кои да са следващите съкровища, които да впишете в списъка си за открития. Пръснати из цял свят, те са разкошни творения на ландшафтни дизайнери и са самостойни изключително интересни и ценни обекти, които определено си струва да посетите.

1. Gardens By the Bay, Сингапур

Изумителните градини, разположени в сърцето на  Сингапур, са дом на растения от всички континенти, с изключение на Антарктида. Сцена са на множество фестивали, концерти, филмови прожекции, спортни и обществени събития и други. До момента са посетени от над 87 млн. гости и са сред най-тагваните в Инстаграм места. Представят  растителното царство по изцяло нов начин, като забавляват и учат посетителите. Наградени са с множество отличия сред които Световна сграда на годината (2012 г.), Награда за изключителни постижения от Themed Entertainment Association (2014 г.), Най-голяма стъклена оранжерия (цветен купол) в Световните рекорди на Гинес (2015 г.) Gardens by the Bay обединява три различни крайбрежни градини — Bay South, Bay East и Bay Central, в които могат да се видят впечатляващи атракции като емблематичните супер дървета, флорални изложби като Tulipmania, Orchid Extravaganza и Blossom Beats, грандиозен вътрешен водопад, зимни градини, езера, слънчев павилион и много други.

2. Shinjuku Gyoen в Токио, Япония 

Днешният популярен токийски парк, е създаден преди векове, през 1591 г. по време на периода Едо като феодална резиденция. В последствие става ботаническа градина, прехвърлена на императорското семейство, което я използва като дворцова градина за международна дипломация. Почти изцяло разрушен по време на втората световна война, през 1949 г. паркът е възстановен и днес е любим на всички. На своите 144 акра включва три различни стила градини - традиционна японска градина с големи езера и мостове и няколко павилиона, както и френска и английски тип градини. Част от мястото са исторически сгради, съхраняващи историята на императорските градини, ресторанти, кафенета. Специален акцент са разкошните японски вишни сакура, които са неизменна част от традициите и културата на страната на изгряващото слънце. В Shinjuku Gyoen се провеждат и изложби на хризантеми и орхидеи. Освен в сезона на цъфтящите цветове на сакура, градините привличат множество посетители и през есента, когато листата сменят своята окраска. 

3. Kew Gardens, Лондон, Обединеното кралство

Кралската Ботаническа градина е създадена през 1759 г. от Принцеса Августа, майка на крал Джордж III. През годините десетки учени, ландшафтни дизайнери и изследователи допринасят за развитието на мястото. Днес градините са част от световното наследство на ЮНЕСКО и се радват на изключително биоразнообразие с над 50 000 живи растения в ботаническите колекции. Очакват ви само на 30 минути от централен Лондон. Включват еволюционна градина Agius, дендрариум, средиземноморска градина, бамбукова градина с традиционна японска ферма, месоядни растения, алпийска част Дейвис, тревна и кухненска градини, алпинеум, розови градини, езеро, пагода, галерия, библиотека и още много. Какво повече да иска човек от купища жива природа от цял свят, в периферията на английската столица? Достатъчно е да си вземете билети до Лондон и след няколко часа можете да сте там. Използвайте търсачката на eSky.bg, за да откриете на кои дати и до кои летища има най-изгодни билети и на супер цена можете да се потопите в разкошните кралски ботанически градини. Отлична идея за посещение са и Bodnant Gardens в Colwyn Bay, Великобритания.

4. Keukenhof Gardens, Lisse, Холандия

Историята на тези градини започва в далечния 15-ти век. Графиня Жаклин Баварска (Jacoba van Beieren) създава Кукенхоф като опитно поле, на което да отглежда храни за кухнята на замъка Teylingen. През 1641 г. е изграден и едноименен замък Kukenhof и ландшафтни дизайнери баща и син - Ян Дейвид Зохер и неговият син Луис Пол Зохер, превръщат зеленчуковите градини в прилежащи цветни пространство в алпийски пейзажен стил. През 1949 г. водещи производители и износители на луковици за пролетни цветя пък, предлагат да използват обширните градини за излагане на цветя. През 1950 г. желанието им се сбъдва и над 236 хил. посетители се събират на разкошното цветно изложение, което се утвърди като световноизвестна атракция. Пролетта на 2024 г. от 21 март до 12 май от 08:00 до 19:30 часа, паркът отново ще отвори врати, за да посрещне на истинска феерия цветя своите гости от цялото земно кълбо.

5. Palmengarten, Франкфурт на Майн, Германия

Като повечето неща в живота и това чудо се случило случайно. През 1868 г. херцог Адолф фон Насау изпаднал във финансови затруднения и се оказал изправен пред проблем - какво ще се случи не само с него и именията му, но и с парка на замъка му Висбаден - Бибрих, в които имало около 200 екзотични растения. Възложил на градинаря - визионер Хайнрих Зисмайер да оглави продажбата, а той ландшафтният специалист чакал точно това - идеалният случай да създаде разкошна градина, която да се превърне в обществено средище. Намерил съмишленици и капитал и през 1871 г. палмовите градини са факт. Днес, там ви очакват над 13 000 субтропични и тропически вида растения от всички кътчета на света, като неизменно съкровищата на природата - историческите колекции орхидеи, палми, азалии са внимателно обгрижвани. Мястото е не само истински оазис, в който да се докоснете до чудесата на природата, но и градско зелено пространство за култура, изкуство и забава. Трябват ви само самолетни билети за Германия и ще можете да го разгледате сами.

Великолепните паркове и градини на света ви очакват на полет или два разстояние

Многобройни други великолепни градини по света канят да откриете чудесата им. Сред тях са Majorelle Garden в Маракеш, Мароко; Градините на Версай и Градината на Моне във Франция; Тропическата ботаническа градина Nong Nooch в Патая, Тайланд; Нюйоркската ботаническа градина в САЩ и много други. За да се потопите в чудния им свят, просто трябва да запазите самолетните си билети. С бързата и гъвкава търсачка на eSky.bg получавате по-голям избор от предложения за пътуване, благодарение на гъвкавостта за дати и/или летища и можете да си запазите и не само съответните нощувки, а дори и екскурзии и входни билети за избраните атракции. Бързо, лесно, удобно и следващият ви трип е планиран от-до и единствено остава да си съберете куфара. Бон воаяж!