Всички заведения ще работят и след 22 часа. Това се отнася и за останалите градове, където са влезли в сила мерките от Етап 3, заявиха от бранша след срещата в столицата.

Представители на ресторантьорския бизнес, които са обсъдили новите антиковид мерки в София, са взели единодушно решение – бойкот на заповедта, ограничаваща работата им.

Извънредно: Ресторантьори на среща за мерките. Ще има ли протести?

Собственици са категорични, че ще заведат искове срещу България заради въпросната заповед, ограничаваща капацитета за работа на заведенията до 50% и налагаща вечерен час до 22 ч.

„Обявяваме гражданско неподчинение. Ще работим протестно, мирно и кротко, но ако ни принудят, ще излезем на улицата”, категорични са Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България и Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията.

Те обясниха, че вече са имали среща със здравния министър Асена Сербезова, на която заявили несъгласието си с това, че ограничението, което се налага, не е еднакво за всички – особено за държавната администрация.

„Държавата трябва да има адекватен вариант, по който да ни компенсира, защото затваря единствения ваксиниран бизнес”, казаха още Зумпалов и Петров.

От полунощ на 27 януари се предвижда заведенията да работят до 22 часа, като капацитетът се ограничава до 50%.

В официална позиция от брашна вече обявиха, че изразяват "искрено недоумение от решението на правителството да остави без работа най-високо ваксинираната част от населението".

Още миналата седмица собствениците пък обявиха, че ще бойкотират мерките и готвят протести.

СЗБ и БАЗ: Няма да спазваме повече ограничения, викайте танковете срещу нас!

Очаквайте подробности!