Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се понижава за четвърта поредна седмица. Тази седмица ИТЦ пада с 0.55% до 2,370 пункта, а от 10 март намалението му е с 4,64 процента.

Очаквано зеленчуците бележат най-голямо намаление заради настъпващия сезон. Оранжерийните домати поевтиняват с 0,6 на сто до 3,30 лева за килограм през последната седмица. Цената на оранжерийните краставици пада със 3,2 процента и се купуват по 3,88 лева за килограм. Червените чушки отстъпват с 3,1 на сто до 4,36 лева за килограм в края на седмицата.

Картофите са по-евтини с 3,1 процента и се продават по 1,25 лева за килограм, а морковите са с 0,7 процента по-висока цена и се търгуват по 1,40 лева за килограм. При зелето има ръст със 17 на сто и се купува по 1,10 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 0,1 на сто и се търгува по 11,27 лева за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" се купува с 2,9 на сто по-малко - по 17,61 лева за килограм.

Олиото поевтинява с 1,9 на сто и се продава по 3,55 лева за литър в края на седмицата.

Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 2,3 на сто и се търгува по 2,62 лева. Пилешкото месо прибавя 0,3 на сто до 6,07 лева за килограм. Захарта поевтинява с 0,4 на сто и се продава по 2,51 лева за килограм в края на седмицата.

Брашно тип "500" повишава цената си с 1,5 на сто до 1,35 лева за килограм.

Оризът поскъпва с 2,2 на сто и се купува по 3,22 лева за килограм. Яйцата (размер М) се продават по 0,41 лева за брой на едро една седмица преди Великден.