Стотици работници от пътностроителни фирми се събраха на протест пред парламента край паметника на Цар Освободител.

Недоволството им е заради неразплатени милиони средства за извършени проекти.

Пътни фирми пътуват към София. Хиляди строители търсят заработените си пари

Хората са облечени в жълти светлоотразителни жилетки и носят плакати: "Без път - няма посока!", "Не сме политическа дъвка", "Искаме си парите, няма да се откажем!"

Членът на Управителния съвет на Браншовата камара "Пътища" Георги Кючуков заяви пред журналисти, че неразплатените от държавата средства към пътностроителните фирми за извършена работа през тази година са към 800 милиона лева.

Работници съобщиха, че между три и пет месеца не са получавали заплати, имат кредити, а никой не ги пита откъде да вземат пари, за да гледат и семействата си.

Бивш пътен шеф пита: Къде Комитова видя незаконно строителство по "Хемус"?

Те подчертаха, че пред сградата с надписа "Съединението прави силата" не ги води политиката, а работата и неполучените пари.

Ако не бъдат чути, хората се заканват, че на следващия протест ще дойдат с тежките машини пред парламента.

"От шест месеца държавата е абдикирала от пътностроителния бранш, няма никакви плащания и яснота дали такива ще има изобщо", посочи Кючуков.

Фирмите са притеснени и от това, че няма яснота дали ще се възлагат нови строителни работи. Той посочи, че има подписани договори за текущ ремонт и поддръжка на пътищата, но регионалното министерство ги определя като незаконни.

"Дали ще бъдат почистени тази зима пътищата, ще зависи от плащанията по тези договори", допълни още Кючуков.