Багери ще влязат до дни в ромското гето в ж.к.”Меден рудник”, за да разрушат незаконните къщи, които са със заповеди за събаряне, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов.

„Някой може да си мисли, че не правим нищо, но напротив – не сме спирали да работим по този въпрос. Не искаме да известяваме акциите по събаряне, защото се съсредоточава ненужно обществено внимание, брожения, недоволство. Нашата цел, както подчертах, е да сме на страната на Закона и провеждаме такава политика. Имаме локални съпротивления от самите собственици на незаконните постройки, но благодарение на доброто ни съдействие с органите на МВР, се справяме. Задвижили сме машината. В следващите дни ще имаме процедура по премахването на незаконни постройки. В същото време идентифицираме нови и спазваме много стриктно реда по закона”, каза Димитър Николов.

Действително от няколко години администрацията тихо разчиства гетата. Започна с кв.Кумлука, премина през кв.Горно Езерово, а тази година влезе в меденруднишкото гето. Премахват се незаконни къщи, които са строени върху общинска земя или частни парцели. Преди време се изчистиха и десетки бараки изградени директно върху ивицата на Южния плаж на Бургас.

В същото време от думите на кмета Димитър Николов стана ясно, че част от ромите в кв.Кумлука са намерили пари, за да започнат плащането на натрупаните си задължения към ВиК Бургас. Не е ясно дали средствата са от ромите или осигурени от правозащитни организации, защитаващи циганския етнос, но е факт, че са започнали периодичното плащане на дълговете си. Припомняме, че евродепутат от партията на „Зелените” се опита с натиск върху администрацията и ВиК да издейства пускането на водата на ромите, но институциите не клекнаха и бяха категорични: Задълженията трябва да се платят.

„Има част от тях, които са купили имоти с дългове към ВиК от старите собственици, но въпреки това са длъжни да ги платят. Друг вариант няма. Имам информация, че част от тях са започнали да си плащат, както би било редно. Ние сме на страната на Закона и ще съдействаме на ВиК, за да дисциплинира длъжниците си”, допълни още Димитър Николов.