Бургас е в грипна епидемия, но не и във ваканция! Ето какво трябва да се случи, за да спрат учениците занятия

Почти цялата карта на България свети в червено, но се отчита намаляване на болните сред учениците, а това е основното изискване, за да бъде обявена грипна ваканция


Необходимо е минимум 30 % от децата в дадено училище да са болни


Кога ще бъде обявена грипна ваканция за бургаските ученици, питат и подрастващите и техните родители.

В София-град, заради епидемията, е обявена едноседмично спиране на занятията от 28 януари до 4 февруари, но на 5-и февруари е междусрочната ваканция и така децата ще се върнат в час на 6-и. В Русе и Велико Търново взеха същото решение, а в областите Разград, Добрич ще почиват следващата седмица.На практика 2/3 от картата на България днес свети в „червено”, засегната е от грипна епидемия, но това не означава задължително грипна ваканция.

В Бургас епидемията бе удължена с още седмица, но оттук нататък директорите на училища и Регионалното управление на МОН ще вземат решения дали да обявят грипна ваканция.

Епидемиолози съобщават, че има ръст на заболелите, но и спад при възрастовите групи 0-14 години, 5-15 години и 15-29 години. Грипът засягал предимно хора от 30 до 64 години, твърдят от РЗИ.

В петък е извършено последното преброяване на болните ученици в Бургас. Средният процент на отсъстващи заради грип е 20, което е под минимума, за да се поиска преустановяване на учебния процес. За да бъде обявена грипна ваканция е необходимо да  боледуват минимум 30 % от децата.

Утре сутринта ще бъде направена нова проверка, данните ще бъдат докладвани на РУ на МОН и ако има превишаване на броя на заболелите ще се обявява грипна ваканция, но за да не се изпуска учебен материал, ще бъдат предприемани меки мерки – спиране на часовете само в училищата, където боледуват 30 или над 30 % от учениците. Подобна е ситуацията в СУ „Св.св.Кирил и Методий” в Средец, където преустановиха часовете за седмица.

Малко вероятно да бъде обявена нова ваканция, поне в бургаските училища, смятат образователни експерти. Все пак детайлната картинка ще стане известна утре, когато се обобщят данните. При всички положения учениците в понеделник трябва да са в час.

В категории: Здраве