Чудодейната икона на Света Богородица помага на вярващите, стотици българи й се поклониха

Стотици вярващи се поклониха пред чудодейната икона на Света Богородица в църквата на Бачковския манастир


За каквото и да се помолиш, винаги сбъдва желанията, каза жената, която всяка година прави венеца, с който се украсява иконата

Чудотворната икона на Света Богородица има голяма сила и помага на вярващите. За каквото и да й се помолиш, винаги сбъдва желанията. Това каза пред камерата на бТВ Люба, която всяка година прави венеца, с който се украсява иконата, преди на Велики понеделник да бъде изведена от църквата.
В 8 часа чудодейната икона ще бъде понесена от Бачковския манастир до местността Клувията, където е открита през 17 век след пророчески сън.
Стотици българи се поклониха пред Божията майка в църквата на светата обител. Иконата се изнася само на този ден и с литийно шествие се носи до местността Клувията, уточни водещият на „Тази сутрин“ Антон Хекимян. Вярва се, че на този ден силата на иконата на Света Богородица е най-голяма, добави той. 
Хората мълчаливо стоят в църквата на Бачковския манастир със свещи в ръка, за да се докоснат до чудодейната икона. 
Тя е известна с името летящата икона, тъй като се разказва от поколение на поколение, че е била скрита през вековете на турското робство. Върната е в манастира след сън на две овчарчета през 1604 г.
За венеца, който Люба прави за иконата, се използват бели и червени карамфили, рози, хризантеми и здравец. „Като се върне иконата от Клувията, раздавам цветята за здраве. Хората, които са болни, ги слагат под възглавницата за спасение от болестта“, добавя възрастната дама.