Елена Йончева в Бургас: Борисов е зависим от миналото си на човек с бухалка

На закриването на кампанията на БСП в Бургас, водачката на листата сравни премиера и „хората му” с орда, опустошаваща България


БСП е единствената алтернатива в България – партия, която никога не се е коалирала с ГЕРБ, посочи евродепутатът Момчил Нейков

От 12 години България върви към Европейския съюз, но все още даже не се доближава. Борисов ни постави не само в кьошето на ЕС, той изкарва България от Европа! Днес ние сме на последно място в Съюза по всички възможни показатели. Как е възможно след 12 години в ЕС, 40% от населението в страната да живее на границата на бедността и социалното включване? Как е възможно 1.5 млн. българи да са под прага на бедността – предимно пенсионери и млади семейства?!

Тези въпроси бяха в основата на речта на водача на листата на БСП Елена Йончева, която говори пред сградата на Общината на концерт-среща с избирателите по случай закриването на кампанията за евроизборите.

„Унизителни заплати, унизителни пенсии – това е геноцид за българския народ. 40 години се трудиш и плащаш данъци, днес се чуди кое да си купи през месеца – хляба или лекарствата. Затова първото, което ще направим е да осигурим единен стандарт за Европа, защото това е постижимо”, каза Йончева.

Според нея минималната работна заплата трябва да бъде минимум 60% от средния доход в страната. В Европейския парламент имало програма, наречена „Европейски социален стълб” и левицата вече била прокарала тези програми. „Това е битка, но ние ще спечелим”, отсече водачът на листата на БСП. 

Йончева директно обвини премиера Бойко Борисов, че е „загробил най-големите инвестиционни проекти за последните десетилетия”. Като пример тя посочи Южен поток, който се е превърнал в Турски поток; Бургас-Александруполис, който вече не съществува като проект; и АЕЦ „Белене”, което според Йончева, ако Бойко не е на власт, е щял да работи.

„Борисов предаде българските национални интереси. Защо? Защото е зависим от своето минало на човек с бухалка, зависим от своето настояще. Германия успя да прокара Северен поток 2, а ние се предадохме. И това са проекти, за които вече не можем да се преборим. А щяхме с тях да храним нашите деца и внуци”, каза още Йончева пред събралия се пред сградата на Община Бургас електорат на БСП.

Водачът на листата на Столетницата припомни, че икономическия ръст в страната през 2008 г., когато БСП бяха на власт директно след приема на България в ЕС, е бил 6.8%. В сравнение с тогава, днес, 11 години по-късно той е 3.6%.

„Това не е в резултат на производство, а на милиардите, които Европа налива в България; на нашите роднини, работещи зад граница, пращат на семействата си. Борисов и неговите хора са като орда, която минава и опустошава България”, подчерта Елена Йончева.

Страната ни, според нея, се намира в „революционна ситуация”, защото се намира на дъното. Образованието и здравеопазването са в катастрофално състояние.

Това са две от трите области, в които Европейския съюз няма никакви правомощия, обясни на свой ред евродепутатът Момчил Нейков. Именно там са и основните проблеми в страната. 

„Ако ние на Европейско ниво сме си свършили добре работата, това означава, че предстои Закона да се въведе и в България – тоест разчитаме на нашето законодателство. А за да се случи това максимално бързо, трябва българските власти да са достатъчно компетентни да защитят нашия национален интерес. Затова е важно да се гласува на 26 май – БСП е единствената политическа алтернатива в България – партия, която досега никога не се е коалирала с ГЕРБ", заяви той.
 




В категории: Евроизбори'2019