ГЕРБ Бургас: Да инвестираме в електронни услуги, а не раздуване на администрацията

Калояна Живкова(вляво) подчерта, че към момента има 34 електронни услуги в Община и по-логично е тази политика да продължи, отколкото да се раздуват парите за администрация


Доброто и прозрачно управление в Европа е електронното, да развиваме този сектор, призова Калояна Живкова от ГЕРБ

Бургас да инвестира в електронни услуги, а не раздуване на администрацията, призоваха общински съветници от най-голямата група в местния парламент – ГЕРБ.

„Предложението за райониране на Бургас не е лошо, но далеч по-ефективно би било, ако инвестираме тези средства не в раздуване на администрацията, а в надграждането на електронните услуги”, изтъкна Калояна Живкова от ГЕРБ. Тя уточни, че в момента електронните услуги са 34, а плановете са да продължат да се увеличават. „Доброто и прозрачно управление в Европа е електронното”, подчерта общинският съветник от ГЕРБ.

Друг парламентарист от ГЕРБ Веселин Пренеров също взе отношение по темата, посочвайки пример за управление на един от световните мегаполиси - Ню Йорк.

Не виждам никакви доводи, които да ме убедят, че този тип разделение на Бургас ще помогне на гражданите. Хората искат бързи и адекватни електронни услуги, не ги интересуват имената на кметовете. Искат да развиват бизнеса си и да бъдат бързо обслужване. Да не говорим, че тези районни кметове нямат толкова сериозни правомощия, работят с ограничен бюджет като второстепенен разпоредител. Питам и защо това предложение се прави пролетта на тази година? Каква е политическата цел? В красивата фразеология „демокрация” има едно послание, което е изписано на тениската на колегата – смяна на властта! Този тип докладни са всичко друго, но не и отговорно отношение към бургазлии”, каза от трибуната на ОбС Веселин Пренеров от ГЕРБ.

Той посочи, че в Ню Йорк, където живеят над 8 млн.души има кмет и 51 съветници, където всеки един от тях отговаря за определен участък. Няма районни кметове, няма други администрации.

Зам.-председателят на ОбС Бургас Станимир Апостолов подчерта, че подобно разделение ще създаде повече проблеми, отколкото ползи. „Ние не сме нито Барселона, нито Прага или Белград, за да минаване на подобно деление. Хората вече правят операции от хиляди километри, автомобилите контактуват помежду си, а все повече граждани използват електронни услуги. В този дух е несериозно ние да говорим за увеличаване на администрацията. Аз съм за увеличаването на услуги – за електронно управление, против надуване на чиновническия щат”, каза Станимир Апостолов от СДС.

Преди днешната сесия бе внесена подписката от жители на кв.Долно Езерово. Над 500 души призовават да не се районира квартала.

Дебатът по докладната продължава!

 

 


В категории: Политика