Има ли колективен трудов договор Общината с медицинските специалисти, пита общинският съветник Живко Табаков

Независимият съветник очаква отговор в писмен вид, ще го получи на редовната сесия на местния парламент през юни


Въпросите на Табаков идват в контекста на нарастващото недоволство заради модела в здравеопазването и ниското заплащане на медицинските сестри

Имат ли сключен колективен трудов договор с кмета на Бургас Димитър Николов и с Общината представителите на синдикатите в самостоятелни детски ясли, детска кухня и медицинските сестри в яслени групи, здравен кабинет към детски градини и училища? Този въпрос от независимия общински съветник Живко Табаков ще получи писмен отговор на предстоящата идната седмица сесия на местния парламент, която ще се проведе в Морското казино заради ремонта на НХК.

Питането, което е внесено като писмо до ОбС-Бургас, идва в контекста на нарастващото недоволство от страна на медицинските сестри в страната заради модела в здравеопазването и ниското заплащане.

Табаков обяснява, че договореностите между Община Бургас и синдикатите МФ „Подкреа“; и тези между ФСЗ към КНСБ, би трябвало да се реализират според уговорения 2-годишен срок според колективния трудов договор. Това според него е и пример за добър социален диалог.

Общинският съветник е категоричен, че в други общини в страната медицинските работници са успели да постигнат заплатите в браншовия колективен трудов договор, получавайки право на социално-битово и културно обслужване в размер на 3% от брутната работна заплата и работно облекло.

Ето го и официалното питане на Живко Табков:

1.    Има ли сключен нов колективен трудов договор в Бургас между кмета Димитър Николов като работодател и представителите на синдикатите в самостоятелни детски ясли, детска кухня, медицинските сестри в яслени групи към детски градини, медицинските сестри в здравен кабинет към детски градини и училища и здравни медиатори; и ще се постигнат ли договореностите в браншовия колективен трудов договор?

2.    Ако има такъв, колко медицински специалисти са страна по него (брой)?

3.    Има ли Община Бургас недостигн на финансови средства с оглед обезпечаването на заплатите на медицинските сестри?

Отговори на тези въпроси очаквайте на предстоящата след седмица редовна сесия на Общински съвет-Бургас.
 


В категории: Политика