Ин витрото не е единственото решение при липса на бременност или спонтанни аборти

145 хиляди двойки в България срещат проблеми при забременяване, стана ясно по време на форум за репродуктивно здраве, проведен преди дни в Пловдив


Акушер-гинекологът д-р Дарина Давидова от УМБАЛ „Дева Мария“ помага на двойки с репродуктивни проблеми

145 хиляди двойки в България срещат проблеми при забременяване, стана ясно по време на форум за репродуктивно здраве, проведен преди дни в Пловдив. Прието е да се смята, че една двойка страда от безплодие, ако една година без контрацепция няма бременност, а ако жената е на възраст над 35 години - срокът пада на 6 месеца.

В Бургас един от акушер-гинеколозите, който практикува в сферата на репродуктивната медицина, е д-р Дарина Давидова от университетска болница „Дева Мария“. Д-р Давидова смята, че преди да се прибегне до скъпите ин витро процедури, трябва да се потърсят по-лесни и щадящи начини за справяне с проблема. Благодарение на комплексния ѝ диагностично- терапевтичен подход, десетки двойки са се сдобили с потомство, без да се налага да прибягват до ин витро.

Причините за невъзможност за забременяване или повтарящи се спонтанни аборти могат да бъдат както от страна на жената , така и от страна на мъжа.  Това е причината , поради която Д-р Давидова да съветва  при първото посещение при гинеколог пациентката да е със своя партньор.  Подробното снемане на анамнеза винаги е ключът към правилната диагноза – това означава пациентите да бъдат достатъчно откровени и подробни в разказа си за своята репродуктивна несполука.

Д-р Давидова споделя, че към всяка двойка с такъв проблем трябва да се подхожда индивидуално от страна на диагностични изследвания и лечение. Съществува определен алгоритъм на изследване обаче,  който  се прилага в почти всички центрове за репродуктивна медицина.  Той е изграден и се е утвърдил във времето като работещ на базата на най- често срещаните причини за стерилитет при двойките . Голяма част от тези изследвания д-р Давидова извършва в  университетска болница „Дева Мария“ и медицински център „Св. София“ в Бургас.

Най-честата причина от страна на жените за стерилитет е непроходимостта на маточните тръби и наличието на полово предавани инфекции- хламидия, уреоплазма и микоплазма.  Наличието на тубарна непроходимост почти винаги е следствие на полово предавани болести. Няма точна  статистика за връзката на полово предавани инфекции и стерилитет , но всички гинеколози са единодушни, че връзка категорично има. „Имах поредица от идентични случаи-  носителство на уреоплазма уреалитикум. Лекувах, разбира се и двамата партньори. Всяка от лекуваните двойки постигна успешна бременност.“ разказва д-р Давидова. Установяването на проходимостта на маточните тръби се прави посредством хистеросалпингография.  „Това изследване би могло да бъде както с  диагностична, така и с терепевтична стойност. Диагностична- защото веднага поставя диагноза- има или няма проходимост; и терапевтична, тъй като с преминаването на контраста през тръбите малки стеснения и сраствания биха могли да се „отпушат“ . В следващите няколко месеца има най -висок шанс за забременяване. Имам, разбира се, такива случаи- като по учебник забременяват до четвъртия месец от проведената цветна снимка. “

Причините за репродуктивните неудачи, обаче, биха могли да бъдат много повече от полово предавани инфекции и тубарна непроходимост. За съжаление има и случаи, в които остават неизяснени. В хода на изследването на проблема д-р Дарина Давидова често препоръчва да се прави фоликулометрия,  редица хормонални изследвания, генетични изследвания за тромбофилия, антифосфолипиден синдром, инсулинова резистентност и други. Все повече жени, които са тръгнали по пътя към желаното бебе в градове извън Бургас  избират да правят съпътстващите изследвания при д- р Давидова. Допълнителен плюс е , че д-р Дарина  Давидова  води женска консултация и може да проследи процеса от забременяването, през износването на бременността, до раждането.
 


В категории: Здраве