Китайски консорциум стъпва в Индустриалната зона на Бургас

Бургас води битката за привличането на този инвеститор с два други града. Механотехникумът ще подготвя кадри за завода, каза кметът Димитър Николов


Ще се открие високотехнологично производство за свръх твърди режещи инструменти

Китайски консорциум ще стъпи в Индустриалната зона на Бургас. На днешната сесия на ОбС Бургас бе дадена зелена светлина за инвестицията на  „Диарекс тулс енд машинъри ко ЛТД”.

От бизнес плана на дружеството е видно, че производството му ще бъде пряко свързано с дейността на китайско предприятие, базирано в Шенжен. Холдинговото дружество развива мултинационална група от компании, специализирани в производството на високотехнологични инструменти с пет клона в Китай, САЩ, Австралия и Южна Корея.

Производството ще се разгърне на площ от 4 хил.кв.м. в промишлена зона "Север" – за свръх твърди режещи инструменти и модерно оборудване с дигитален контрол. Планираният първоначален размер на инвестицията е 4,4 млн.лева.Търгът ще започне от цена от 328 хил.лева, без ДДС.

Живко Табаков от Движение „България на гражданите” предложи за завишение на цената с 20 %, защото предвижданите работни бройки били твърде малко – от 20 до 40.

 „Не възразяваме за завишаване на цената, но ще ви подчертая, че искахме тази точка да мине до средата на деня, за да обработим преписката и да я изпратим на потенциалния инвеститор. Още два града разглеждат подобно инвестиционно намерение, да не се окаже, че е предпочел друг град. Инвеститорът е посочил толкова работни места, защото това е изискуемият минимум, но със сигурност ще бъдат доста повече. Ние ще дадем добър сигнал и към останалите инвеститори гарантирайки добра локация и цена. За пореден път ще припомня, че теренът, който се продава е бивше блато, което община Бургас засипа и подготви”, каза Димитър Николов.

„Предполагам, че г-н Табаков е прочел за милиардите инвестиции на китайски фирми в Сърбия. В Прилеп продават земята по 1 евро на кв.м”, допълни Диян Димов от ГЕРБ.

 

 

 


В категории: Политика