Криминален пробив на тръбопровода на Лукойл край Братово. РИОСВ: Няма екощети!


Тръбопроводът на оператора "Лукойл Нефтохим Бургас"между Братово и кв.Долноо Езерово, преди базата на "Деспред", е пробит умишлено, за да се източи гориво. По него 

Във връзка с постъпил ежедневен рапорт от оператора „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД за установен пропуск в 9:00 ч. на нискооктанов бензин между с. Братово и кв. „Долно Езерово“ (преди „Деспред“ АД) РИОСВ - Бургас извърши незабавна проверка  на място.

По предварителна информация се касае за криминален пробив. Спряно е движението по тръбопровода и той е освободен от налягане. От аварийни екипи на дружеството са предприети мерки, поставени са бонови заграждения и абсорбенти за ограничаване на разлива.

Защитената местност „Езеро Вая“, която се намира от другата страна на пътя на локализираната територия, не е видимо засегната. От Регионална лаборатория - Бургас към Изпълнителна агенция по околна среда и водите (ИАОС) са взети проби за физикохимичен анализ.

Предстои обследване за изясняване на причините за аварията на тръбопровода, който минава под земята. От РИОСВ - Бургас ще се извърши последващ контролв следващите дни и вземане на допълнителни проби за анализ.