На вниманието на НАП и КЗП! Подла схема на чейндж лови туристи в Слънчев бряг

Чейндж бюрото в Слънчев бряг изкушава клиенти с атрактивен курс, но това е само уловка, която изглежда на ръба на закона


Собственикът на обекта се оказа изключително интересен бизнесмен

„Наш привлекателен курс“, „No commission“, „Attractive rave when we sell“.

С тези атрактивни послания, съчетани с изключително изгоден курс чейндж бюро в Слънчев бряг лови клиентите си в разгара на летния сезон, видя репортер на Флагман.бг.

Обектът се намира на крайбрежната алея.

На видно място са поставени три огромни табели, жълти на цвят, за да привличат вниманието. Упоменато е, че това е „курс продава“, но за неспециалисти, още повече чужденци е трудно да се ориентират и смятат, че това е курсът на който те ще продадат валутата си.

Всъщност обаче това е стойността на която чейндж бюрото продава, а тази на която купува е съвсем различна – 10-12 стотинки под упомената на жълтите табели. Реалният курс все пак е изписан, но сбутан в ъгъла, за да не се вижда и само тренирано око може да го открие.

Вляво е реалният курс на табела скрита в обекта, а вдясно - този, който лови клиентите от крайбрежната алея

Преди няколко години Националната агенция по приходите (НАП) извърши поредица от проверки, които дисциплинираха сектора, но при някои номерата явно продължават.

От регистрацията на обекта узнахме, че собственик е столичната фирма „Софдилинг“ ООД на Димитър Илиев и Калин Русев, а те не са никак случайни.

Първият има участие в управата на „Супер Боровец пропърти инвестмънт“, „Финтурист“ и „Ялта“. Преди години заедно с брат си стопанисваше дискотека „Ялта“ и „Индиго“, където през 2001 година загинаха 7 деца. През 2017 година крадци обраха дома му, а според неофициална информация, са успели да задигнат 1,5 млн.лева.

Разбира се това не е единственият чейндж, който прилага тази схема, но в случая изглеждаше най-некоректна заради скритото табло. 

 

 


В категории: Бизнес