Над 40 са арестуваните при мащабната операция „Халифакс“, мигрантите броят по 30 бона, за да стигнат Европа

Над 200 полицаи взели участие в акцията само във Великобритания
Тема в развитие
Над 40 са арестуваните при мащабната операция „Халифакс“, мигрантите броят по 30 бона, за да стигнат ЕвропаСпецченгета блокираха бургаския кв.Крайморие, търсят знакова фигураИзвънредно! Бургас е под обсада, ГДБОП разби най-голямата схема за трафик на мигранти


Българите имали основна роля в схемата, ръководена от афганистанец

Над 50 адреса из цяла Европа са претърсени при мащабната опрация „Халифакс“ срещу огромна престъпна мрежа за трафик на мигранти. По време на акцията, стартирала на 26 октомври 2017 г. в България, Белгия, Франция и Холандия, са арестувани 42 души. 7 от тях са задържани в България, 13 в Белгия и 22 във Великобритаия, съобщава Европол.

Според разследващите бандата прекарвала нелегално мигранти от Афганистан, Ирак и Пакистан в страни от Европейския съюз. За целта били използвани микробуси, оборудвани с тайници, където се криели бежанците. По този начин бусовете кръстосвали спокойно Стария континент, докато достигнат крайната си дестинация – Великобритания.

Бандата успяла да направи над 50 курса от юни 2016 г. и да транспортира близо 500 мигранти. Лидерът на групата бил прикован в инвалидна количка афганистанец, който живеел във Великобритания.

Бежанците били натъпквани в специални тайници

Според британските медии престъпниците взимали между 7 000 и 11 000 паунда, за да прехвърлят нелегално един чужденец на Албиона. Българите имали сериозна роля в схемата. Основната част от тях били каналджии и шофирали бусовете с бежанци.

Припомняме, че в момента на територията на Бургас, Ямбол и София тече специализирана операция на ГДБОП и ДАНС. Тя е насочена именно срещу трафика на мигранти и е продължение на „Халифакс“. До момента само в България има десетки арестувани, а от спецпрокуратурата определиха разбитата банда като най-голямата към момента организирана престъпна група за трафик на мигранти.

Както Флагман.бг вече съобщи, тежко въоръжени полицаи са блокирали кв. Крайморие и спират всяка една кола. По наша информация във връзка с акцията се издирва важна фигура от обществения живот на Бургас.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

снимки: Скайнюз, Европол


В категории: Крими