Оформи се контрапротест на мускулести мъже с голи глави пред кметството на Бургас

Едната група тръгна от тротоара пред ОББ към ромския анклав, другата дойде откъм бул. „Богориди”


Циганите с неплатените сметки за вода насядаха с децата на площада, където ги охраняват жандармерия, полиция и кучета

Организираната стачка на цигани от кв. Кумлука продължава пред сградата на Община Бургас и към 10:30 часа. Редиците не са оредели, но се наблюдава преструктуриране на силите. Възрастните са изтикали малки деца напред, за да създават впечатление за страшна и опасна обстановка – целият анклав от цигани на площад „Атанас Сиреков” е ограден от полицейски кордон с кучета.

Има и жандармерия, освен униформени от Охранителния сектор на ОД на МВР-Бургас. Някои от протестиращите се умориха и насядаха директно на мраморните плочки. Организацията е такава, че предвижда оставане пред сградата на Общината поне до 12 часа на обед, докогато е разрешителното за митинга.

Кметът Димитър Николов се прибра в кабинета си и продължава работния си ден по предварително начертаната програма. Достъпът до сградата за обикновените граждани е нормализиран. Прави силно впечатление, че издигнатите лозунги са грамотно написани и няма как хора, които не ходят да на училище да са автори на подобен интелектуален продукт. Сред наблюдателите по главната улица вече се оформя мнение, че циганите днес са послужили като инструмент за някоя политическа партия – да се нагнети напрежение в навечерието на евровота.

Към този момент като водачи на протестиращите действия се оформят – Весела Димова, която преди половин час се представи за правозащитничка на ромите, живееща в Германия, другите двама са Йордан Фратев, чието име е вписано като принадлежност към партиите „Евророма” и „Солидарност”. Мъж на име Слави Ангелов вчера е входирал уведомлението в кметството за днешния протест.

Малко след 10:30 часа поуталожените страсти обаче отново се разпалиха, след като оформяща се група от мускулести мъже, някои от които с бръснати глави, в района на ОББ започна да набъбва като бройка. Неколцина от мъжете се отправиха към площада с намръщени физиономии и стиснати юмруци. Сред тях се извисяваше мощната фигура на един доскорошните модератори на фейсбук група, която успя да проведе най-големия протест срещу монопола на горивата на територията на Бургас тази зима. Жандармеристите на позволиха на мъжете да приближат охраняваната зона пред шадравана на Общината.

Докато полицаите разговаряха със сравнително спокоен тон с контрапротестиращите, идващи откъм ОББ и Райфайзен банк, откъм бул. „Богориди” друга група опита да навлезе сред ромите, нахлувайки от противоположната посока.

Репортер на Флагман.бг разпозна сред тях приближени около същия инфлуенсър. Видимо е обаче, че до сблъсък реално няма да се стигне, защото контрапротестиращите не напират на всяка цена да се саморазправят с ромското множество, почти опънало катун върху мраморните плочки.

 




В категории: Бургас