Проблем! Водата в селата Трояново и Константиново негодна за пиене, ВиК и тази година не си мръдна пръста

Целта е с. Черни връх да се отдели от сондажа, тъй като там потребителите са най-много


Отдавна водим преговори, слушаме обещания, но ето - инвестиции не се правят, гневи се кметът на Камено Жельо Вардунски



За поредна година каменските села Трояново и Константиново се борят с проблема, свързан с питейната вода, достигаща до тях. Тя навсякъде е негодна. Тръбите са стари, по тях има ръжда , постоянно стават аварии. Просто качеството е отвратително и то не само в тези села, а в целия район. Това заяви кметът на Камено Жельо Вардунски по време на общинската сесията в края на ноември, на която кметовете на с. Трояново  Андон Николов и на с. Константиново Вълчо Стайков засегнаха за пореден път най-болната за тях тема.

Вардунски посочи, че  в момента тече процедура по избор на фирма изпълнител на обществена поръчка по програма „Развитие на селските региони”, чрез която ще бъдат подменени водопроводните мрежи на с. Трояново и с. Тръстиково. Така водната мъка за тези две села вероятно ще приключи.

По-страшно е в с. Константиново и във Винарско, но като цяло проблемът е в почти всички населени места, категоричен е кметът на общината.

Идеята е с. Черни връх да бъде отделно от сондажите, на които са нанизани селата Полски извор, Константиново и Тръстиково. По данни в Черни връх хората са най-големите консуматори на вода, но проблемите са за всички, особено през лятото, когато се получава т.нар. „режим”.

ВиК направиха един ремонт, който беше много важен- подменена беше тръбата, която захранваше с. Константиново от с. Черни връх. Така се реши донякъде проблема, но водата, която захранва с. Авес минава през Черни връх и след като я изконсумират, тя изобщо не стига до Авес. Затова искаме с. Черни връх да бъде отделено”, обясни кметът на Камено Жельо Вардунски.

Той допълни още, че всяка година получават обещание от ВиК, че ще се направят инвестиции именно в тази насока, но и през тази година това остава мираж.

„Това е ангажимент на ВиК. Всички звънят на кмета и задават въпроси, но в крайна сметка хората си плащат водата във ВиК, не при мен”, заключи кметът на Камено Жельо Вардунски.

Дали догодина проблемът, които вече от близо десетилетие е надвиснал над двете села в община Камено ще бъде решен е въпрос, който засега остава без отговор.

В категории: Камено