РИОСВ-Бургас: Не се поддавайте на фейкове, дишайте спокойно, въздухът е чист в целия регион

Ще има денонощия с температурни инверсии и повишено налягане, през зимата е така, нужда от паника няма


Пишем до кметовете на всички населени места - да засилят контрола върху използваните горива в обществените сгради, заяви директорът инж.Тонка Атанасова



Повишени ли са нивата на фини прахови частици (ФПЧ) в атмосферата на Бургас за пореден път? Този въпрос зададе Флагман.БГ  днес на инж. Тонка Атанасова – директор на РИОСВ-Бургас, след като в редакционната ни поща пристигнаха няколко сигнала от граждани, които дишали затруднено, пуснати бяха и скрийншотове от показатели на станции отпреди няколко дни - числа върху червен фон, подсказващ за тревожно завишени концентрации.

„Показателите са в нормите. И към момента,  в който разговарям с редакцията на Флагман, преглеждам данните от последните 24 часа, които пристигат при нас чрез доклад на регионалната лаборатория  от Националната система за изследване на качествата на въздуха. Хората да престанат да се доверяват наивно на фейкове из социалните мрежи", заяви инж. Атанасова.
Тя посочи, че са изведени от експлоатация две измервателни станции, които са давали грешни показания - в Несебър и в Долно Езерово. Несебърската била на профилактика, а тази в Долно Езерово е претърпяла токов удар, поради което преди няколко дни е дала завишени резултати. Спряна е до отстраняване на техническия проблем. В Меден рудник и на сградата на РИОСВ двете станции работят нормално и не са отчели завишение нито по нито един показател - ФПЧ, бензен, сероводород и азотни окиси.
В квартали, където масово се палят печки на твърдо гориво, се носи миризма на недогорели въглища, на каучук и т.н., но те създават повече неприятно усещане и миризми,  завишение масово на вредности в атмосферата няма. Това усещане ще е по-голямо в денонощията с температурни инверсии, характерни за зимата.
Въпреки това, РИОСВ започва да разпраща писма до кметовете на всички населени места - да окажат контрол върху качествата на горивото, с което се отопляват големи обществени сгради.


В категории: Бургас