Само във Флагман! Помните ли този човек от славното минало на спорта и зората на рекета в Слънчев бряг?

И днес той си остава безкрайно благ и добронамерен, въпреки че се носят легенди за кръв, бухалки и рекет


Разпознаме го на главната улица в Бургас

Флагман разпозна на главната улица в Бургас титанична фигура на сводобната борба от далечното тоталитарно минало, името на която грее все още в зората на уродливата ни демокрация през през най-дивашките години на т.нар.борци в Слънчев бряг. Сега Иван Гинов  е на-обикновен човек, който може да бъде разпознат само от свои съвременници, които го помнят в най-голямата му слава. Той е роден през 1956 г. в странджанското с. Момина църква. Биогафията му е повече от впечатляваща. На 18 години става европейски шампион, след което още веднъж е първи в Европа, следват вице-европейска титла, трети на европейско първенство, двукратен световен шампион, четвърти на олимпиада, трикратен шампион на турнира „Дан Колов“. Цяло десетилетие той бе непробиваем в тежката категория до 90 кг – в периода между 1975 до 1984 г.

Срещаме го в центъра на Бургас, минути преди началото на концерта-митинг на БСП по случай закриването на предизборната им кампания за евровота, докато очакваме гостите от столицата, начело с Елена Йончева.

Впрочем, след 30-годишна давност от събитията в Слънчев бряг през 1992-1993 г., когато Гинов бе шеф на цялата охрана в Слънчев бряг по неписаните закони на развилнялата се престъпност поради пълната липса на държавност, трябва по чисто исторически причини да признаем, че той като човек бе мек, чувствителен, компромисен и не вдигна тежката си ръка срещу никого. Именно тази му човещина бе използвана безскрупулно от "поверените му" за "ръководене" от държавната полиция мутри от спорта, които не просто размахваха бухалките и рекетираха всеки, дръзнал да отвори сергийка или ресторантче, а и реално проливаха кръвта на по-слабите.

И днес борецът Иван Гинов си е все така същият голям човек. Живее скромно в Средец. Вижте защо той очакваше да срещне очи в очи ръководството на Столетницата:

-Г-н Гинов, какво ви води на площада пред кметсвото в Бургас в този момент? Очакваме Елена Йончева и други влиятелни личности?

-Искам само да кажа нещо на Елена Йончева. Преди години, когато БСП бяха на власт от г-жа Весела Лечева получихме уверение, че ние спортистите – олимпийски, световно, европейски, български шампиони – ще бъдат обезпечени с някаква финансиране. Най-хубавите ни години бяха в големия спорт, в прослава на България. Сега никой не признава нашите постижения.

-Вие сте знакова фигура на българския преход, 1990-1994 г.. Имахте сериозен бизнес и в Слънчев бряг. С какво се занимавате сега?

-Държавата унищожи всичко. От един кредит, държавата се превръща в съдружник и всичко... анулира, за да не кажа фалира.

-Мислите ли, че като вървите по главната улица на Бургас младото поколение ви разпознава? Знаят ли те за вас?

-Да. Много хора ме поздравяват. Може би защото нямам голяма деформация във фигурата си, нищо, че косата ми е побеляла. Имам много почитатели, тъй като съм самочувствието на българите и те се радват.

-От какво се препитавате през тези години?

-Какво да ви кажа... Каквото ми падне. Едно като хванеш, друго пускаш. Каквото и да хванеш, държавата слага ръка и ставаш безсилен.

-Имате ли внуци?

-Внук и внучка.


В категории: Бургас