Синоптикът Красимир Стоев: След Гергьовден може да вали и сняг, валежите през май ще са често явление

Значителни валежи от дъжд са възможни след Гергьовден в Югоизточна България, каза синоптикът Красимир Стоев


Следващата седмица ще е студено и дъждовно, прогнозира той

На Гергьовден ще се формира циклон и това ще доведе до значителни валежи на места в западните и централните райони на страната, а през нощта на 7 май ще вали на високите места. Това каза в сутрешния блок на БНТ синоптикът Красимир Стоев.
„Значителни валежи от дъжд ще има в Югоизточна България. Очакват се и градушки“, добави той.
„На фона на изминалите топли дни днес температурите относително ще се понижат и преобладаващите максимални стойности в по-голямата част от страната ще са между 18 и 23 градуса. Студеният атмосферен фронт ще се изнесе на изток и времето ще е ветровито, но валежите ще са само на отделни места. Преваляванията ще са краткотрайни в планинските райони“, прогнозира синоптикът. 
Подобна ще е синоптичната обстановка и утре, добави той.
„В петък и събота температурите ще се повишат и ще достигнат до 26 градуса. До края на първото десетдневие предстоят дни с по-значителна облачност, с валежи“, заяви Стоев.
Възможни са слани по високите полета в Западна България, предупреди той.
„В седмицата от 6 до 12 май ще има повече валежи. Ще е доста по-студено. Температурите ще достигат до 12-15 градуса“, прогнозира синоптикът.
„В края на първото и в началото на второто десетдневие температурите ще се повишат. През втората половина на месеца те ще са по-високи от обичайните, особено през третото десетдневие“, добави той.
„Валежите през май ще са често явление. До обяд ще е слънчево, а след това ще вали“, заяви Стоев.
24-26 май ще има краткотрайни превалявания, каза още той.