Созопол затяга колана, представиха мерките за финансова дисциплина

Планът за финансово оздравяване на общината трябва да бъде гласуван и от общинския съвет

Налага се общината да изтегли безлихвен заем в размер на 3,3 млн. лв., заради влошеното финансово състояние

Сериозни мерки за дисциплина въвежда Община Созопол, след като се налага да изтеглят безлихвен заем в размер на 3 300 000 лв., заради влошеното финансово състояние, пише БНР.

Над 23 милиона лева са кредитите, над 3 300 000 са задълженията към доставчици и контрагенти, близо половин милион – по лихви и дела. Основната част от парите са за снегопочистване, сметопочистване и поддръжка на инфраструктурата. През годините направихме много инвестиции, които или нямат възвращаемост, или тя е отложена във времето, посочи изпълняващият длъжността кмет Катя Стоянова по време на общественото обсъждане на финансовия план снощи. Такива обекти са пречиствателната станция, стадионът, пристанището в Черноморец и други. Сред мерките, поясни Стоянова, са по-добра събираемост на задължения от граждани и фирми и затягане на контрола и добави:

„При сключване на нови договори ще завишим размера и прилагането на неустойките. Нови приходи от въвеждане на нови цени на услуги, като приходи от входни билети за провеждане на културни мероприятия и туристически обиколки. Ограничаване ползването на МПС при изпълнение на служебните задължения. Оптимизиране разходите за телефонни разговори, стационарни, мобилни и други външни услуги. В това число – куриерски и пощенски. Оптимизиране разходите за вода и електрическа енергия“

Ще се ограничат разходите за културни събития, възможни са и съкращения и в местната администрация.

Общинският съветник Тихомир Янакиев контрира с въпроси относно сметопочистването и стадиона:

„Направихме инфраструктурни обекти, като стадиона, които нямат избиване. Казвате, че ние имаме проблеми по договорите за снегопочистване, сметопочистване и т.н. Ние, всяка година, генерираме остатък, преходен, по сметките за сметопочистване, сметоизвозване и т.н., от 300 000 лв. В тая сметка, предполагам, че вече има към 2 милиона, сигурно. Но не би трябвало тогава да имаме проблеми със сметоизвозването. Стадионът! Там сме наляли 15 милиона лева – средства от общинския бюджет“

Планът за финансово оздравяване трябва да бъде гласуван и от общинския съвет и на всеки три месеца да се дава отчет за изпълнението му.


В категории: Созопол