В навечерието на 24 май: “Четящият човек“ се появи на пл. „Тройката“ в Бургас

Флагман.бг засне историческия момент от монтирането на скулптурата, която символизира знанието


В навечерието на 24 май в Бургас се появи „Четящият човек“. Това не е някаква инициатива по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, а скулптура, дело на художника Георги Андонов. Тя символизира четенето, знанието и свободата. Намира се на площад „Тройката“, срещу книжарница „Хеликон“.

„Това не е политическа скулптура, това е изкуство. Има само добра енергия за града. Идеята е съвместна - и на Общината, и на общество от добри хора, които искат да дарят нещо за този град. Решихме, че тук трябва да има противовес на Альошата“, обясни Андонов пред наш репортер.

Според него всяко едно поколение трябва да остави нещо след себе си. 

Реализацията на скулптурата е отнела около 4 месеца денонощна работа на Георги Андонов. 

„Преди това също работихме усилено – трябваше да се направят идейни проекти, с Общината да се уточнят къде да бъде позизионирана и т.нат. Искам да благодаря на администрацията – за съдействието, за това, че бяха толкова отзивчиви към целия процес“, добави още скулпторът.

Целта била всички дейности да приключат до 24 май – когато честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. „Четящият човек“ ще напомни на гостите на града, че Бургас е градът на поетите и артистите. 




В категории: Просвета