Великден е - най-светлият християнски празник

Това е най-големият празник за православните християни, наричан Празник на всички празници

Дядо Иоаникий и бургаското православно духовенство отслужиха пасхалната служба в Бургас в полунощ

Днес празнуваме Възкресение Христово или Великден.Това е най-големият празник за православните християни, наричан Празник на всички празници.

В храмове в цялата страна бяха отслужени празнични богослужения в присъствието на десетки хиляди вярващи.Подвижен празникСмята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Великден е сред така наречените подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.Според православната традиция

Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и на последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и на смъртта му на Кръста, пише bTV.

През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят за достойното посрещане на празника.Първият Вселенски събор през 325 г. определя принципа, според който Великден се отбелязва в неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие.Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. И в обичаите, и в обредите тясно се преплитат езичеството и християнството, което определя колоритността на българския Великден.

Българският патриарх Неофит оглави празничното вечерно богослужение за Възкресение Христово в храм-паментик "Св. Александър Невски.Негово Светейшество беше тържествено посрещнат от вярващите малко след 23:00 часа с празнично биене на камбани. Точно в полунощ патриарх Неофит поздрави с "Христос воскресе!" препълнения площад и изнесе Благодатния огън. Прозвучаха Евангелието и Тропарът за Възкресение и възгласът:

"Христос воскресе! Во истину воскресе! От този непресъхващ божествен извор черпим и ние днес и прославяме подателят на живота, който възкръсна от мъртвите посрами цялата сила на злото и посочи пътят на вечния живот. Нека следваме този път, защото в неговия край ни очаква радостта от срещата ни с Христос и венецът на живота, който Господ е обещал на ония, които го обичат", заяви патриарх Неофит в словото си пред храм-паметника.

Точно в полунощ камбаните на най-голямия храм в Бургас огласиха целия град, а Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий съобщи Възкресението с празничните думи "Христос Воскресе".

Дядо Иоаникий и бургаското православно духовенство отслужиха пасхалната служба. Литургията, която Флагман.бг предава НА ЖИВО, започна в 23:45 ч.

Над 1500 българи се събраха да отбележат Великден в Истанбул - в Желязната църква "Св. Стефан"; и в българската Екзархия.Храмът е съвсем близо до катедралата на Вселенската патриаршия, където пристигна Благодатният огън, за да бъде разпространен към другите църкви.

Турските власти подсигуриха засилена охрана на вярващите.Най-впечатлени от тържествения ритуал бяха младежите, пътували над 8 часа от всички краища на България, за да участват в литургията.

Христос воскресе!


В категории: Животът