Бившият наставник на Левски и настоящ селекционер на Казахстан Станимир Стоилов коментира ситуацията в клуба, както и слуховете през последните години за евентуално негово завръщане при “сините”.

„Когато има негативен резултат, веднага се слага моето име. Когато съм бил свободен, не е имало предложения. Когато съм бил зает, съм имал предложения, както бе в последния случай – имах договор за още година и три месеца. Не е приятно да се създава напрежение в един клуб и треньор, когато работиш някъде. Но ако не можеш да носиш на напрежение, не си за голям клуб. Трябва да може да отсяваш и информацията – кое е истина. Още повече всичко зависи от собственика. Ако той държи на треньора си, защо трябва да опровергаваш. Но не е приятно, не искам с моето име да се създава напрежение. Нормално е, когато Левски не върви, на базата на успехите, които сме имали, нормално е хората да се сещат за моето име. Не искам да гадая какво ще се случи. Сега съм фен на Левски и такъв ще остана. За мен няма разлика дали ще съм на трибуните или на скамейката. Аз съм привърженик и такъв ще остана докрай. Ако има интерес някога и взаимно разбиране, съм готов да помогна на клуба, защото той ми е дал много. Трябва да дойде момент и да има желание и всичко да е както трябва“, заяви Стоилов в предаването “Домът на футбола”.

Той беше помолен да коментира и ситуацията в Първа лига. „Видях няколко мача  на Лудогорец в Европа. Аз лично смятам, че Лудогорец отпуска малко нивото от предните години. Мисля, че ръководството има достатъчно разум и ще реши проблемите. Мисля, че за България ще успеят да държат първото място стабилно. От нашия шампионат съм гледам 2-3 мача. Но Левски и ЦСКА трябва доста да се потрудят, за да свалят Лудогорец в игрови аспект. Клубовете трябва да се замислят за своето развитие – като бази, стадиони, игра, селекция, ако искат да свалят Лудогорец от върха. Това става с добра игра на даден тим. Но също не виждам достатъчна амбиция за изграждане на нов стадион, нова база, където да растат новите играчи, където и на привърженици и журналисти и гости да им е приятно да отидат на мач.

@@@

Онова, което държи отборите живи, е присъствието на феновете. Левски или ЦСКА постигат резултат и на следващия мач има по 9-10 хиляди, искат малка искрица, за да продължат да ходят. Малко трябва феновете да са там и не мога да разбера защо не се получава. Феновете на Левски са там, те подкрепят отбора си, не знам дали титли трябва да се коментират толкова. Мисля обаче, че феновете заслужават нов Сектор Б и Сектор В. Ще намалим бройката на ненужните играчи и ще направим тези два сектора, например. Това още повече ще засили любовта към отборите. По мое време имахме постоянство в играта, в облика в качеството на играта, отделно, че имахме и резултати. Сигналите бяха, че клубът се развива, сега взимаме най-малката искрица, чакаме да я разпалим и в един миг сами я гасим. Не бива да търсим вината във феновете, те разпалват и най-малката искра. На Левски в последните години проблемът не е бил финансов, а спортно-технически. Така че тези проблеми, ако се решат, искрата ще бъде постоянна, а стадионите ще станат тесни“, каза още той.

„Мисля, че и Левски и ЦСКА имат достатъчен финансов ресурс, за да постигнат сериозни неща. Лудогорец какви да ги обвиняват. По мое време също обвиняваха Левски, че едва ли не съдии или кое помагало, но Левски бе в Европа. Лудогорец сега играе в Европа. Когато бях в Ботев Пд първо се опитах да изравня в игровия стил. Ще има сигурно и съдийски неточности и грешки, но игрово не бива да отстъпваш от твоя противник за да си конкурентоспособен. Съдийските грешки са част от играта. Ако свалим напрежението от реферите, ще е по-лесно. Видяхме български арбитър на Валенсия – Манчестър Юнайтед (Георги Кабаков - б.р.). Има кой да отговаря за съдиите и да взима решения за тях. Напрежението го създават ръководителите. Ако си решим собствените проблеми, е по-лесно да се решат глобалните проблеми. Сигурно сме загубили много точки заради съдиите, когато обаче си загубил 5-6 точки за два кръга и можеше да си лидер, значи друг не ти е виновен. Игровото поведение води до трайни успехи. За Левски през годините съм казал всичко. Убедих се, че никой не иска да го чуе. Ръководителите се обиждат. Мисля, че по-добре знаят проблемите и се опитва да ги решат – всеки според възможностите си“, продължи Мъри.

„На българския футбол желая да са всички живи и здрави да гледаме по-позитивно, да има повече уважение между клубове, играчи, треньори, да гледаме реално, да си оправим проблемите и след години да сме радостни от това, което виждаме. Надявам се Левски да успее да спечели титлата, това ще е дълго чакан подарък от всички левскари”, завърши специалистът.
Снимки: Иван Йочев/Sportal.bg