Бар "Фарадей" се намира на украинската полярна станция "Академик Вернадски". Той бе вкаран в класациите наскоро като най-добрия бар на света. За него пишат дори британските познавачи на подобни заведения Джоел Харисън и Нийл Рид.

 

Daily Mail отбелязва, че барът в Антарктида е открит от британци, но сега принадлежи на Украйна. В заведението има седем места, може да си поръчате бира, водка или вино и това ще ви струва три долара.

Но има и една особеност, останала като обичай от миналото — ако сте жена, ще получите питието безплатно, стига да сте готови да жертвате част от бельото си, пише Факти.бг.

 

 

Авторите на рейтинга наричат бар "Фарадей" още и най-отдалеченият и най-екстремен бар в света.

Самото място прилича на музей. Вътре са подредени вещи от целия свят, оставяни от туристите и служителите.

Станция "Фарадей" е преименувана на "Академик Вернадски" през 1996 година, когато британската арктическа служба я предава на Украйна за един фунт стерлинги, защото цената на нейния демонтаж би била прекалено голяма.

Едновременно на тази станция могат да работят 24 специалисти, а да зимуват 12 души. Основните изследвания са геофизични и биологични.

Полярните служители се хранят като подводничари — в станцията има огромни хладилници, пълни с месо, риба, плодове и зеленчуци. Храните се внасят от Аржентина.