Предстои да бъде подписано споразумение за взаимодействие с Европейската агенция за авиационна безопасност, с което ще се гарантира установяването и поддържането на високо ниво на безопасност в гражданското въздухоплаване. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на изслушване в ресорната комисия към Народното събрание.

„Такива споразумения за съдействие има в 15 държави членки и считам, че е необходимо ние да се възползваме от този механизъм, който дава добра възможност за сътрудничество с Европейската агенция“ добави още той.

Министър Желязков уточни, че по негова покана следващия месец в България пристига генералният директор на Европейската агенция за авиационна безопасност Патрик Ки. Двамата ще обсъдят необходимите допълнителни мерки за подобряване на безопасността на гражданското въздухоплаване в национален и европейски аспект.

„Нашата цел е да се справим превантивно с всички възможни рискове, които носи увеличаването на броя, на честотата и на интереса към гражданското въздухоплаване. С всеки изминал ден то става все по-достъпно“ заяви още министърът.

Росен Желязков запозна депутатите от Комисията по транспорт с предприетите предварителни мерки за подобряване на дейността на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, сред които е и възложеният в края на май одит. „Основният проблем в констатациите е голямото текучество на инспектори, лицата, които трябва да осъществяват контрол. По изискванията, това трябва да бъдат пилоти с определен брой летателни часове“ подчерта транспортният министър.