Адвокат Стоян Илиев да стане почетен гражданин на Хасково – посмъртно. Това предлага с докладна записка председателят на общинския съвет Таня Захариева.

Адвокат Илиев е роден на 1 февруари 1951 година в Хасково. Син е на уважавания хасковски адвокат Цветан Илиев. Стоян Илиев завършва ПГ “Проф. д-р Асен Златаров” в родния си град, а висшето образование по специалност “Право” придобива в СУ “Св. Климент Охридски”. Първоначално започва работа на 1 февруари 1978 година като младши адвокат в Адвокатска колегия – Хасково. От 1 февруари 80-та година е адвокат в Хасково, където упражнява адвокатската си професия до 1991 г., след което е избран за кмет на Хасково.

Адвокат Илиев е един от учредителите на ПП “Обединен християндемократически център” – член на СДС и става представител на хасковския Координационен съвет на СДС. След местните избори през есента на 91-а година става първият демократично избран кмет на община Хасково. Оценка за успешното му управление е изборът му за член на УС на “Асоциацията на демократичните общини”. Няколко години по-късно е избран за общински съветник в Хасково от листата на ПП “Съюз на свободни демократи”. Бил е член, секретар и зам.-председател на на Адвокатския съвет на Адвокатска колегия – Хасково.

Първият демократично избран кмет на Хасково е оставил значима следа в адвокатурата със своята отговорност и професионализъм в отстояване на интереси на гражданите, и колегиалност към колегите адвокати. Женен за Стефка Христова, която е лекар – акушер-гинеколог. Имат две деца.

Адвокат Стоян Илиев ни напуска на 28 юни 2008 година, едва на 57-годишна възраст, покосен от тежка болест.