Националният осигурителен институт информира, че в Държавен вестник бр. 40 от 2019 г., са обнародвани изменения и допълнения в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НПОПДОО).

С наредбата са утвърдени нови образци на декларации, заявления -декларации и удостоверения за изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО, които влизат в сила и ще се използват след 1 юли 2019г.

Няма промяна в реда и начина за представяне в НОИ на документите за изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, които са регламентирани в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване.

Срокът за подаване на удостоверенията в НОИ също е непроменен.До 14 юли 2019 г. включително в НОИ ще се приемат данни по старите образци на удостоверения за изплащане на парични обезщетения, отнасящи се за периоди преди 1 юли 2019г.

От 15 до 17 юли 2019 г. ще бъде преустановено приемането на удостоверения поради актуализирането на програмните продукти и системи, обслужващи приемането и валидирането на данни.

След 17 юли 2019 г. ще се приемат данни само по новите образци на приложения № 9, 10 и 11 към НПОПДОО. С тях се подават данни, отнасящи се за всички периоди– до или от 1 юли 2018 г., както и за корекция, заличаване на данни и промени в обстоятелствата, подадени със старите образци на удостоверения.