Нискотарифният авиопревозвач Wizz Air обяви, че оперира с най-ниските емисии на CO2 на пътник сред всички конкурентни авиокомпании.

С отчетени 5.56 гр. CO2 на пътник/км през май 2019 г. Wizz Air е авиокомпанията с най-малък екологичен отпечатък на пътник. В бъдеще Wizz Air планира проактивно да включва стойността на емисиите в данните си, които обявява публично всеки месец, с цел прозрачност и за да позволи на пътниците да разполагат с цялата необходима информация и да направят отговорен избор.

Wizz Air оперира с модерна флотилия от самолети Airbus A320, A321CEO и A321NEO със средна възраст от 4.7 години, която е една от най-младите в индустрията. Показателят за емисиите на CO2 на пътник/километър на Wizz Air през последните години непрекъснато намалява, като през май 2019 г. той спадна с 4,4% в сравнение с година по-рано. С повече от 250 поръчани самолета Airbus A321NEO, Wizz Air ще продължи да стимулира ефективността и подобренията в тази област, като планира на намали своя екологичен отпечатък през следващото десетилетие с 1/3 на всеки пътник.

Моделът A320neo и неговите производни самолети в семейството на Airbus са пионери в индустрията, включващи най-новите технологии, сред които двигатели от ново поколение и референтния за индустрията дизайн на кабината, осигуряващи 20% икономия на гориво. A321neo също предлага значителни екологични ползи с почти 50% намаление на шума в сравнение с предишното поколение самолети. От пускането в експлоатация в началото на 2016 г., двигателят Pratt и Whitney’s Geared Turbo fan, също вече доказа обещаната си способност да намали емисиите на азотен оксид с 50%.