На 29 април планетата Плутон започва своето ретроградно пътуване. Плутон ще бъде ретрограден в знака на Козирог. В астрологията тази планета е трансформираща сила. Докато е в знака на Козирог, Плутон ще внесе промени в мощни корпорации, правителства, отдавна установени финансови интуиции и света на големия бизнес, смятат западни астролози.

Влизането на Плутон в ретроградност е период, в който можем да разсъждаваме върху собствената си трансформация.

Последната ретроградна фаза на планетата приключи през октомври 2021 г. Помислете как сте се трансформирали от тогава до сега? Как използвахте енергиите на Плутон, за да се изправите срещу сенките си и да излезете по-силни?

Плутон олицетворява процеса на смърт и прераждане. Той винаги присъства в онези моменти от живота, когато преминаваме през процеса на излизане от пепелта като птицата феникс.

В случай, че през октомври 2021 сте взели важни решения, променящи живота ви, или ако в близост до този месец се е случило значимо събитие, може да откриете, че ви се разкриват нови прозрения или може би се налага да подходите към нещата по нов начин.

Въпреки че промяната и идеята за загуба се приемат като нещо страшно, не бива да забравяме, че енергията на Плутон често е фина и деликатна. Бавните му движения ни дават време да се приспособим, време да скърбим и време да спрем и да разберем какво трябва да свършим.

Но това не означава, че през тази ретроградна фаза на Плутон ни очаква нещо лошо, от което да се страхуваме. Това е нашата възможност бавно и стабилно да изчистим пътя си, да преоткрием нещата, които са застояли.

Любопитното е, че само ден след като Плутон навлезе в ретроградна фаза, ще настъпи и първото затъмнение за 2022 г. – Слънчевото затъмнение на новолуние в Телец.

Плутон ще бъде ретрограден до 8 октомври 2022 г. През целия този период можем да се възползваме от неговата енергия, за да подновим живота си, да излезем от тъмнината, да се разделим с болезненото минало, да се освободим от онова, което не можем да контролираме, да се освободим от блокажите.