Преди минути Д-р Иван Димитров пристигна в Окръжен съд - Пловдив, където старира делото срещу него, като той е обвинен в убийството на Жоро Плъха.  

Десетки близки, приятели, роднини и колеги на доктор Димитров бяха пред съда, за да го подкрепят, предаде репортер на Glas.bg.

Обвинението срещу лекаря е  за убийство, извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Д-р Димитров е подсъдим и за притежание на огнестрелно оръжие и боеприпаси без разрешение. 

Припомняме, че  в нощта на 2 март миналата година застреля влезлия да краде в гаража му Жоро Джевизов, по прякор Плъха, който от своя страна нападна медика. В негова защита няколко дни в Пловдив и страната  бушуваха масови протести с искания да бъде оневинен. След три денонощия в ареста, медикът бе освободен с мярка за неотклонение подписка. 

Ако Димитров бъде признат за виновен, може да получи присъда до 5 години затвор, а за незаконно притежаване на оръжие - от 2 до 8 години. 

Случаят предизвика обществен дебат за разширяване правомощията на гражданите в случай на самоотбрана, особено когато защитават живота и имуществото си.  Според Наказателния кодекс в момента се допуска неизбежна отбрана само, ако в жилището е проникнато с взлом или чрез насилие, както и ако отбраняващият се действа в състояние на уплаха и смущение. Юристи обаче коментират, че в такива случаи същността е в детайлите и затова в привидно близки казуси съдебните решения са различни. Днешното дело ще се разгледа в разпоредително заседание. 

Очаквайте подробности!