С рекордно ниска избирателна активност приключиха частичните избори за кмет на Благоевград.

При 20 процента обработени резултати на балотаж отиват независимият кандидат Румен Томов, чиито кметски правомощия бяха прекратени предсрочно, и кандидатът на партия "Има такъв народ" Илко Стоянов.

Първите симптоми на ниска избирателна активност се появиха още при първите междинни данни в 10 сутринта - едва 3,4 процента. Два часа преди приключване на изборния ден в секциите, където гласуват предимно хората от двете ромски махали, активността беше средно 15 на сто. Тенденцията се запази до края, съобщи БНР.

"С решение на ОИК в 20:15 ч. изборният ден в Благоевград за частични избори за кмет на Благоевград завърши. Общият процент: 27,76. Аз съм не знам от колко години в избори. Такова чудо не е имало. Няма никакви жалби. Няма никакви сигнали", каза на последния брифинг зам.-председателят на ОИК Йордан Симонски.

Междинните резултати показват сериозна преднина за кандидата на партия "Има такъв народ" Илко Стоянов с близо 38 процента, а втори е независимият Румен Томов, подкрепен от БСП, с 26,2 на сто от вота на избирателите.

Според двамата кандидати с най-големи шансове за кметския стол в Благоевград - ниската избирателна активност е показала колко сериозен е бил проблемът с купения и контролиран вот в продължение на години, който на тези избори е бил осуетен.

Отиващите на балотаж идната неделя Илко Стоянов и Румен Томов очакват по-висока избирателна активност на 4 юли.