Няма разочарование. За мен е важно да бъда кмет на всички софиянци, това важи и за всички от администрацията. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV избраният за кмет на София кандидат на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София) Васил Терзиев в отговор на въпрос дали е разочарован от малката преднина, с която спечели изборната победа.

Изборите минаха, ние трябва да служим на всички софиянци, включително и на тези, които не са гласували за нас или въобще не са гласували. Имаме амбиции да върнем доверието в общината и да оправдаем очакванията, добави той.

Попитан за намеренията на опонента му на балотажа – подкрепената от БСП Ваня Григорова, да оспорва резултатите от вота в съда, Терзиев заяви: "Правова държава сме, в правото са си да оспорват. Ние също имаме претенции към това, което се случи на първи тур, на втори тур, разликите на резултатите ни с екзитполовете. И вчера имаше секции, в които съм с нула гласа на балотаж".

Григорова ще оспорва победата на Терзиев на балотажа ВИДЕО

Нямам притеснения, защото знам как е постигнат нашият вот. Нашият вот не е купен, борил съм се за всеки един глас, подчерта новият кмет на София.

Покрай изборите имаше напрежение и причини, които карат хората да не вярват в изборния процес. Това е много жалко и трябва да работим за това да се промени, допълни той.

Попитан какво е посланието му към хората, които са гласували колебливо за него, той каза, че оценява, че му е гласувано доверие. Ще работим много честно и усърдно, за да видят те, че наистина си е заслужавало. Това е много голяма отговорност към хората, които са гласували с надежда за промяна на модела. Моята надежда е като ходя по улиците, да мога да гледам всички тези хора в очите, включително и тези, които не са гласували за мен, отбеляза Васил Терзиев.

В отговор на въпрос какви ще са действията му спрямо Паметника на Съветската армия, той посочи: "Всичко, с което може да се съдейства, ще бъде направено, за да може този паметник да бъде преметсен – в Музея на социалистическото изкуство или където прецени Министерството на културата".

Терзиев заяви, че тъй като нямат пълно мнозинство в Общинския съвет от ПП-ДБ (Спаси София) ще търсят пресечни точки с останалите политически сили за инфраструктурни проекти, за облагородяване на кваратали, за инвестиции и ред други политики. Ако всеки си стои зад програмата, ще намерим пресечните точки и ще получим необходимата подкрепа, каза новият кмет на София.

Попитан с какво ще започне работа, той посочи: "Започвам с това да се запозная с максимално много хора от администрацията, да се запозаня с това какви са настроенията и проблемите. Много е важно хората да се успокоят. Ние идваме да ремонтираме, да поправяме, а не да зачеркнем всичко с големия маркер, както бяха плашени хората. На всеки един професионалист, който работи в общината, ще бъде даден шанс", увери Васил Терзиев

Той поясни,че от ПП-ДБ (Спаси София) търсят подкрепа от останалите политически сили Борис Бонев да бъде избран за председател на Столичния общински съвет. Когато си спечелил кметското място, имаш 19 от 34 и имаш значително по-голяма група в Общинския съвет, е нормално номинираният от нас председател да бъде подкрепен от другите политически сили, отбеляза Терзиев.

В отговор на въпрос дали би бил благодарил на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов след противоречивите му призиви кого да подкрепят на балотажа избирателите на партията, Васил Терзиев заяви: "Г-н Борисов си смени мнението няколко пъти, каза, че съжалявал, че е гласувал за мен, но все пак това е един глас и може би трябва да му благодаря. Въпреки че повечето от избирателите на ГЕРБ гласуваха за Ваня Григоровоа, аз искам да благодаря на тези, които гласуваха за мен и да има кажа, че работим много здраво да оправдая тяхното доверие и София да стане хубав, уреден европейски град".

Ще се водим от тоява, което е добро за гражданите. Това ни е основен принцип, каза още новият кмет на София.