Четвърти избор за година – след трите парламентарни, един от които 2 в 1 за избор и на държавен глава, българинът отново е призван да отиде до машините за гласуване, съответно до урните, за да избере на балотажа следващия си държавен глава.

Двойките в битката за "Дондуков" 2 са: настоящият държавен глава Румен Радев и Илияна Йотова и бившият ректор на СУ "Климент Охридски" Анастас Герджиков и Невяна Митева.

Резултатите от първия тур ги знаете, но сега те стартират от началото, а кой ще президентът – ще разберем до броени часове.

По предварителни данни на Централната избирателна комисия избирателите по списък са 6 708 189 души. По закон гласуването е задължително, но санкция за нарушение няма.

Гласуването започва в 7 часа и приключва в 20 ч. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на ЦИК, ако в 20:00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но най-много с един час - до 21 ч.

Първите прогнозни резултати на социологическите агенции се очакват към 20 ч. днес.

Какви са мерките срещу COVID-19?

Вотът се провежда отново в условията на извънредна епидемична обстановка и ограничителни мерки, но за гласуване няма да се изисква зелен сертификат, какъвто е необходим за посещаването на повечето публични места на закрито. Удостоверения няма да се изискват и членовете на комисиите.

В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия (СИК) по постоянен или настоящ адрес (ако е заявил предварително такова желание). Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, ако то е различно от постоянния им адрес. Поставените под карантина заради коронавируса отново ще могат гласуват с подвижна избирателна кутия, като заявления могат да се подават и в изборния ден.

Заради извънредната епидемична обстановка отново трябва да се спазват няколко основни правила - в секциите да се носят защитни маски, покриващи носа и устата, всички в секциите и пред тях да са на разстояние от 1.5 метра, редовно да се дезинфекцират често докосвани повърхности, в т.ч. и машините и химикалките, прозорците да стоят отворени или стаите да се проветряват.

За да бъде установена самоличността му, избирателят показва личната си карта и я поставя на масата пред членовете на комисията, а те сверяват данните, без да я пипат. За да бъде идентифициран, избирателят ще бъде инструктиран да свали защитната маска за кратко.

Химикалките, които ще се използват от избирателите за подписване в избирателните списъци, ще се дезинфекцират.

Екраните на машините периодично ще бъдат почиствани със спирт. На входовете на секциите и в близост до устройствата ще бъдат поставени дезинфектанти, но ЦИК препоръчва да не се използва гел непосредствено преди гласуване, а избирателите да дезинфекцират ръцете си след това или да носят ръкавици.

Избирателят ще гласува само на една машина и с една карта. Подаването на гласа е като боравене с банкомат, а устройството е с ограничители, за да не се вижда изборът. Избирателят получава карта, която може да използва само веднъж. Тя се поставя в отвор с чипа нагоре и напред, като влиза наполовина, а не цялата като в банкомата, и се чува щракване.

След това екрана на машината се зарежда и избирателят трябва да избере едва от двете двойки в президентската надпревара, а при грешка гласуващият може само веднъж да се поправи.

След "Потвърждавам" се зарежда бюлетината за избор на президент и вицепрезидент. След като гласува, трябва да изчака машината да разпечата разписката, която после пуска в една непрозрачна кутия, и след сигнал от машината да извади картата. Накрая се подписва в избирателния списък.

Как се гласува с бюлетина?

С хартиени бюлетини ще се гласува в малките секции - с под 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в лечебни заведения, в домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги и на плавателни съдове под българско знаме.

При извънредни обстоятелства и след решение на ЦИК в големите секции също може да се премине към гласуване с бюлетини.

Бюлетината за президентските избори включва двете кандидатски двойки и опцията "Не подкрепям никого".

Гласува се само в тъмната стаичка. Избирателят отбелязва вота за президент и вицепрезидент, като знак "Х" или "V" в квадратчето с номера на избраната от него двойка или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването е действително само ако е с химикалка, пишеща със син цвят.

На изборите е забранено:

Предварително раздаване на изборни книжа и материали.

Изнасянето на избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение.

Гласуването извън изборното помещение с изключение на случаите за гласуване с подвижна избирателна кутия.

Присъствието в тъмната стаичка за гласуване на други лица, освен избирателя, с изключение на случаите, в които е разрешено гласуване с придружител.

Присъствието на други лица на разстояние по-малко от 3 метра от тъмната стаичка за гласуване, когато в нея има избирател.

При гласуване с машина други лица освен избирателят да бъдат на по-малко от 2 метра разстояние, да имат видимост към екрана й и отбелязания вот.

Заснемането на начина на гласуване, като се използват мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника. Глобата за това е 1000 лв.

Разгъването на бюлетината след попълването и преди пускането й в избирателната кутия по начин, който позволява да се види начинът на гласуване.

Влизането в изборното помещение с оръжие и/или предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.

Да се извършват действия пред и в изборното помещение, които накърняват добрите нрави и обществения ред.