Мога да кажа честито на победителите Румен Радев и Илиана Йотова. Надяваме се в следващите 5 години да се сбъднат техните обещания, а не моите прогнози.

Това заяви Анастас Герджиков в първи коментар след балотажа на президентските избори. Според социолозите професорът губи надпреварата с Румен Радев.

България избра своя президент! Вижте резултатите

Проф. Герджиков обяви още, че "целият държавен апарат е работил за предизборната кампания на Румен Радев". "Силовите министерствва действаха в негова полза, вътрешният министър не само се занимаваше с това, но беше и говорител на предизборния щаб на действащия президент. Преди дни дори си позволи да прави инсинуации, като каза, че вота в Турция ще е толкова масов, че ще обезмисли изборите тук. А видяхме, че секциите в Турция бяха празни", допълни загубилият кандидат.

По думите му са се опровергали твърденията, че гласоподавателите на ДПС ще гласуват за него. "Техните гласове се разделиха по-равно", категоричен бе Герджиков.

Според него той и Невяна Митева са повлияли значително за промяна на политическия стил.

"След като ни се подиграха за обединението, всички подеха това, включително Радев. Основната вина за това, че не получихме по-добър резултат, е наша", заяви Герджиков. Според него проблем е, че хората вече не вярват на никого.

Той обяви, че няма намерение да продължи политическата си кариера, а плановете му са да се завърне в Софийския университет, където по думите му идните дни с колегите си ще решат как ще продължи работата му като ректор на ВУЗ-а.

Очаквайте подробности!