Стоян Даскалов е от хората, които  си тежат на мястото – той е роден, израснал и живеещ в Кършияка. За своите 40 години той никога не си е представял да живее другаде, но е дошъл момента, в който не може да стои безучастен към състоянието и бъдещето на района си.

Даскалов започва професионалния си път в архитектурно бюро като проектант, а след  това е технически ръководител и строителен надзор. През  2016 година започва частен  бизнес, като възстановява едно от емблематичните заведения в Пловдив – „Безистенъ”.

Хобито му също се превръща в професия, като интересите му в сферата на изкуството водят до  създаването на една от най-успешните частни галерии в Пловдив – „Етерна”.  Състоянието на града и  район „Северен”, както и сблъсъка му с незаинтересоваността на общинската администрация го карат да предприеме крачката, с която да влезе в политиката.  Той приема предложението на „Браво, Пловдив” за кандидат за кмет на район „Северен”, като той участва в редица инициативи на сдружението преди това.

Борислав Инчев: Затвори ли се сега Бетонният мост, няма да е за 6 месеца – не бива да го допускамеПърво да се завършват ул. „Даме Груев” и „Модър-Царевец” преди реконструкцията на моста, заяви кандидатът на „Браво, Пловдив”

-Какво ви накара да се кандидатирате за кмет на район „Северен” от „Браво,Пловдив”?

- По време на представянето ми като районен кмет разказах как преди няколко седмици се спънах на една плочка до вкъщи. Спомних, че в същата плочка съм се спъвал като дете. Макар аналогията с ябълката и Нютон да е малко пресилена,  тогава реших за себе си, че не мога да стоя безучастен  и да гледам как районът запада, а и целия град.

Живея на бул. „Марица – Север” по време на всяка предизборна кампания в последните 20 години слушам как този т.нар. булевард ще бъде реконструиран, а аз продължавам да се спъвам с плочки, които са разбити от 30 години.

Всеки, който живее в район „Северен” знае проблемите му. За съжаление, те вместо да се решават се множат.  

-Единствено лошата инфраструктура ли Ви мотивира да се включите в тази надпревара?

-Това е само върха на айсберга.  Сблъсках се лично с бюрокрацията на Общината, която  не само бави, а направо убива малкия и среден бизнес, който е  гръбнакът на икономиката на града.

През 2020 година исках да реновирам едно от местата в Стария град, което  може да го изпълни с живот – „Конюшните на царя”. Взех заведението под наем – като му направих пълна реконструкция, изградих сцена, изцяло ново озеленяване и осветление. Една година работи  въпреки пречките на Община Пловдив – организирахме концерти, представления, литературни четения, дегустации. Мястото се изпълваше с живот и пловдивчани отново  научиха за него.  В същото време повече от 6 месеца съм водил битка за ползването на тоалетната. Да, представете си – тоалетната на „Чистота”, която е пред заведението. Аз я миех, чистих, оборудвах, въпреки че не мое е задължение – а на всичкото отгоре от администрацията искаха да я затварят в 18:00 часа. Това беше малка част от проблемите, които се сблъсках с „Конюшните на царя”. След една година битки – капитулирах, въпреки огромното ми желание. Още по-абсурдно е, че тъй като партидата за ток е на моята фирма и аз я спрях, в момента там няма осветление, а е публична частна собственост. За мен  това не е основния източник за препитание за семейството ми. Но представете си други пловдивчани, които  си вадят хляба от такъв тип бизнес са принудени да го затворят.А ако имат  кредити? Цели семейства могат да останат на улицата без препитание! За това смятам, че трябва да има нов подход в управлението не само на района, но и на града. Администрацията не само не трябва да пречи, а да помага на пловдивчани и бизнеса. В момента виждаме само първото.

-Какви  са основните акценти в програмата Ви,  ако станете кмет на „Северен”?

„Браво, Пловдив” е гласът на младите хора, близо 50% от кандидатите са младежи

- Приоритет винаги трябва да са хората и именно на това ще се уповава моята програма. Чисти улици и квартали, зелени и подържани паркове, решаване на проблемите с паркирането и местата за децата в градини и ясли.  Колко е трудно това да се решат тези  неща? Винаги може се намерят оправдания, но хората тях не ги интересува. Това, което мога да обещая, че ще направя всичко по силите си, за да реша тези базисни нужди на хората.

-Район „Северен” се задъхва от строителство, зелени площи почти няма, какво мислите да предприемете за този проблем?

-Това е пълен парадокс всъщност! Кварталът, който може да има огромни паркове, стои обезлесен и без места за хората и децата за отдих и почивка.  Давам ви един пример – огромната площ в квартал „Захарна фабрика” срещу стадион „Марица”. Този терен е от 40 дка с лице на бул. „България”. Дали умишлено, или не – този имот е забравен от всеки районен кмет… Защо? Там може да се изгради изключителен парк, който да не отстъпва на парк „Рибница” в другия край на района.   

Ще ви покажа една идейна разработка. Видях терена, взех параметрите му и направих няколко визуализации как би могло да изглежда това място – детски площадки, тенис на корт, водни огледала, места за отдих, велоалеи. 

Това е парк от 80 дка, който е в близост до няколко квартала, езиковите гимназии, сградата и общежитията на ПУ и новите жилищни зони в карето.  Със сигурност това ще е един от моите приоритети.

Савина Петкова, "Браво, Пловдив": Градът има нужда от нов път, в който са важни хората

-Споменахте бул. „Марица – Север”….

-Река Марица може да е най-големият парк, не само на „Северен”, но и на целия град. Най-малкото реката трябва да се изчисти, през това време да се оправи именно бул. „Марица – Север” по подобие на бул. „Марица – Юг” до Водната палата. Самият булевард  не трябва да променя габаритите си за автомобили за сметка на пешеходната част.

Брега на реката пък може да бъде мястото, където цели семейства да прекарват почивните си дни – да спортуват, да се забавляват, да почиват, с множество атракции и сред природата.

Подкрепете Стоян Даскалов и „Браво, Пловдив” с номер 36 в интегралната бюлетина за кмет на „Северен”, кмет на Община Пловдив и общински съветник.

Преференцията на Стоян Даскалов е 118 за листата за Общинския съвет.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!