“Имаме сигнали, че в пет РИК-а има машини, които са изкарвали празни бюлетини или много къси бюлетини, които не са показвали вота на избирателя”, заяви  говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

“На две или три места да допуснати избирателите да гласуват втори път и всички са гласували нормално. На други места не са допуснати да гласуват повторно, като от ЦИК ще се събере на заседание и ще дадем указания”, добави тя.

Тя коментира и параваните в секциите. “Преди няколко дни стана ясно, че ще се използват старите кабини за гласуване като се махнат перденцата към тях. Отговорността за осигуряване материално е на Министерски съвет. Защо се използват кабините, а не паравани, могат да кажат от администрацията на МС”, подчерта Матева пред bTV.

Как, къде и до колко часа можем да гласуваме? Какви са промените?

Няма информация за неоткрити секции с началото на изборния ден. Това заяви Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

"16 машини във вчерашния ден при тестово пускане не са стартирали в Бургас, София, Стара Загора. Причините са технически. ЦИК е дала указания в тези секции да се гласува само с хартиени бюлетини, за да започне нормално изборният ден. Видеонаблюдението ще започне с началото на броенето на резултатите от изборния ден. Тестове няма да бъдат правени, пускането на камерите ще бъде в реално време", заяви още тя.

Вчера е имало множество сигнали за нарушения в социалните мрежи, каза още Камелия Нейкова. Тя обаче допълни, че социалните мрежи не са обект на проверки от ЦИК.

Проблем с машина в Бургас, друго устройство пусна празна бюлетина