Централната избирателна комисия демонстрира как ще се гласува днес, на втория тур от президентските избори.

Веднага след поставянето на картата в машината за вота, се визуализира е-бюлетината. Тя е само една страница и се състои от три избора - двете президентски двойки и полето: "Не подкрепям никого".

При избор на опцията, полето се потъмнява. След натискането на "Преглед" се визуализира избраният кандидат, след което избирателя може да промени избора си или да го потвърди.

При потвърждаване се изчаква хартиената разписка от горната част на машината, която е готова да бъде взета след звуков сигнал. Картата след това се изважда и се предава на секционната избирателна комисия.

Важно: Номерата на кандидатите за президентския пост са същите като на изборите на 14 ноември.

За балотаж не е необходимо повторно подаване на заявления на лицата, които са гласували чрез мобилни секции миналата неделя. Тези, които са били карантинирани на 14 ноември, но карантината им вече е изтекла, ще гласуват на местата според адреса в личната си карта.

Българите в чужбина също не трябва да подават нови заявления за участие във вота.

У нас машините и техният софтуер са същите, единствената промяна е в бюлетината. В чужбина ще се гласува с машини, които са изпратени по дипломатическа поща от България.