Жалба до ОИК в Хасково е внесъл финансовия министър Асен Василев, който по-рано не беше допуснат да гласува, защото е с адресна регистрация в САЩ и името му фигурира в забранителния списък.

Василев е приложил към жалбата си решението, с което е избран за народен представител и е поискал от ОИК да му бъде издадено удостоверение по чл. 40 от Изборния кодекс. Според този текст на закона избирател, който в изборния ден установи, че е вписан в списъка на заличените лица, има право да гласува, ако представи удостоверение, че е отпаднало основанието или не е налице основание за вписването му в списъка.

По своята същност, подадената жалба всъщност представлява искане за издаване на удостоверение по чл. 40 от ИК.
ОИК е изпратил жалбата на финансовия министър за разглеждане по компетентност в община Хасково.

"Като взе предвид направеното искане, ОИК Хасково, счита, че същото е отправено до некомпетентен орган. Съгласно чл. 40, ал. 2 от ИК удостоверението по чл. 40, ал. 1 се издава от Кмета на Община Хасково", се казва в отковора на ОИК.

"Оказа се, че от 2000 г. в базите данни на ГРАО има запис, че имам адрес извън страната и този запис не е заличен. Сега бяхме в общината за издаване на удостоверение, след което ще трябва да отидем до ОИК, която да се произнесе. Да се заличи адреса, който е извън страната, за да може да гласувам нормално", каза пред bTV Асен Василев.

„Малко разхождане по институциите, но няма някакъв проблем“, допълни той.