Образователен ценз наду цената на гласа в Хасковско на парламентарните избори на 200 евро.

Рекордната сума е била предложена на семейство висшисти от Хасково, за да гласуват за една от традиционните партии в родния им политически живот.

"Аз съм лекар, а жена ми е юрист. Получихме оферта от 200 евро, ако подкрепим с 2 гласа определен кандидат от партия с преференция. Естествено, отказахме и бяхме шокирани. Обясниха ни, че за хора с висок образователен, социален и материален статус цената е два-три пъти по-висока", обяснява докторът от Хасково пред "Монитор".

Най-ниско се котират ромските гласове - 50 до 70 лева. За хора, които не са от малцинствата, но не са висшисти, офертите са 80-120 лева. За хора с висше образование и добри доходи офертите са 150-200 лева на човек.

В изборния ден из страната не липсваха и арестите. Спецакция на МВР се проведе в село Леденик, в района на Велико Търново. Има задържан. Намерени са списъци с имена и голяма сума пари.

Мъж на 48 години е бил спрян по сигнал за проверка. В автомобила му са намерена огромна сума – 12 000 лева, а и евро и паундове, общо за 15 хиляди лева.

Мъжът е задържан, тъй като у него са открити три тефтера с имена. Предполага се, че са на хора, на които е трябвало да бъдат раздадени въпросните пари.

Четирима души пък бяха задържани за купуване на гласове в Карнобат след разследване на bTV. Около 50 лв. се търгува един глас в региона.

Мъж от Карнобат се представя с прякора Мечо. Репортер под прикритие му каза, че е партиен активист и търси подкрепа за парламентарния вот. Той е задържан още рано сутринта преди излъчването на репортажа, информираха от ОДМВР - Бургас. След излъчването на материала в обедната емисия новини още трима души са арестувани. Претърсени са домовете им. Открит е списък, за който се твърди, че е с имена на застъпници, но полицаите установили, че фигуриращите в него не знаели. Образувано е досъдебно производство за купуване на гласове.

Иначе от прокуратурата отчетоха, че от началото на предизборната кампания до 16.00 часа на 11 април 2021 г. на територията на цялата страна са образувани общо: 919 преписки и 76 досъдебни производства.

Преписките и досъдебните производства са образувани на база постъпили сигнали от граждани, ДАНС и от органите на МВР. За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.