Полицията в Силистра задържа монах от местен манастир заради проявена жестокост към животни. 59-годишният мъже е заподозрян за смъртта на куче и 8 малки кученца. 

Организации за защита на животните откриха удавено куче и осемте му малки под мост. Преди това в социалните мрежи са появиха кадри, на които животното е влачено с електрически скутер, а мъжът, който ги е публикувал, казва, че кучето е добре. 

Задържаха мъж, влачил с електрически скутер вързано с въже куче

"Причината е, че майката е изяла едно яйце от кокошките на манастира. Да се надяваме, че ще има справедливост някаква, този път наистина“, коментира Даниела Найденова.  

Оказва се, че кучето живеело в манастира "Света Богородица" край село Айдемир. Там обаче екипът ни завари само бездомник, прибран от монасите. По случая доростолският митрополит Яков вече е свикал епарихийски съвет. 

"Никога не съм толерирал и няма да толерирам жестокостта към животни и към човека. Винаги съм проповядвал и закона за любовта, който е проповядвал сам Господ и светите апостоли. Та всяко едно такова посегателство винаги го осъждам и то от чисто сърце", заяви той.

Разследват и духовник от манастир за случая с избитите кучета

Обвиненият за убийството на животните остава в ареста.  

"Законът предвижда наказание до три години лишаване от свобода и парично наказание до 5 хиляди лева. Касае се за особената жестокост или мъчителен начин за умъртвяване на самото животно“, обясни говорителят на Окръжната прокуратура в Силистра Теодор Желев.

По случая продължава да работи районната прокуратура в Силистра.