38-годишният Благовест Асенов и 30-годишният Ангел Ангелов са предадени на съд от Окръжната прокуратура във Варна за грабеж, извършен в съучастие и придружен с причиняване на средна телесна повреда на жертвата.

Историята започнала с това, че научил, че имотният Редван си търси жена за секс. Благовест веднага съставил план да го ограби и потърсил помощта на своя позната, която да установи контакт с мераклията за женски ласки.

Предоставил й SIM-карта и  я инструктирал, след което тя позвънила на мобилния телефон на Редван и си уговорили среща във варненското село Гроздьово вечерта на 14 декември 2019 г. Мъжът пристигнал с джипа си, а жената му предложила да излязат извън селото, в посока на ловното стопанство "Шерба".

Веднага след тях с друга кола тръгнали Благовест и Ангел. В района на "Шерба" Редван спрял джипа си и за да мотивира жената за сексуален контакт й показал пачка с 1200 лева. Тя привидно се съгласила и когато загорелият мъжкар се прехвърлил на задната седалка при нея, двамата бандити, които следели отблизо обстановката, отворили едновременно двете задни врати и извели жената от джипа.

Благовест, който носел метална водопроводна тръба и Ангел започнали да бият Редван. Той бил изритан от колата и побоят продължил навън, като с удар в дясната подбедрица с тръбата Благовест му супил крака.

След това издърпал със сила ключовете на джипа и мобилния му телефон, прибрали и наличните 1200 лева. За да не може да шофира, срязали и гумата на колата на Редван и го изоставили.

Раненият успял да се добере до джипа си, но нямал нито ключове, нито мобилен телефон, за да потърси помощ. Оставил колата с включени фарове. Малко по-късно, след като си разделили парите, грабителите изпратили при ранения техен познат, който го качил в личния си автомобил и го закарал в дома му.

След това докарали от гората и джипа на Редван, който междувременно уведомил полицията.

Той бил откаран за лечение във варненска болница, където е установено, че е със счупване с разместване на фрагментите на костите на дясната подбедрица. Това затруднило движението му за период от четири месеца.

Съдебно-оценителната екскпертиза по образуваното наказателно производство по случая установила, че отнетите вещи и пари са на обща стойност 1 662 лева. Сумата била възстановена от Ангел, който се признал за виновен и изразил съжаление за стореното.

38-годишният Благовест, който е многократно осъждан и в момента е в затвора в Бобов дол за друго престъпление, отказал да дава показания. Предстои делото срещу двамата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Ако бъдат признати за виновни, те ще получат наказания от 5 до 15 години затвор, като съдът може да постанови и конфискация на половината от имуществото им.